oplev byen

Lækker lokal honning

I Hørsholm og Rungsted er der flere steder hvor du kan købe lokal produceret honning. Et af de steder er Skolebigården der ligger i Rungsted Hegn.

Skolebigården

Skolebigården er stedet hvor Hørsholm Biavlerforening underviser nye medlemmer, i kurser om biavl og honning produktion, men den er absolut et besøg værd selv om der ikke er kursus eller anden aktivitet. 

I kan starte turen med en dejlig gå tur rundt i Rungsted Hegn, eller parkere i den østlige ende af Søndre Jagtvej og starte turen i Skolebigården. ( se kort sidst i artiklen )

I Skolebigården er der 15 bistader, og hver stade huser mellem 10-50.000 honning-bier, der tilsammen producerer 270 kg honning om året. Bierne er aktive fra det tidlige forår og hen over sommeren. Om vinteren bliver de inde i staderne, hvor de holder varmen ved at sidde i store klynger.

Honning-bier flyver mellem 1-5 kilometer for at finde blomster og føde. Så hvis du bor i nærheden af et af de steder der sælger lokal produceret honning, så kan du være ret sikker på at bierne har været forbi din have for at hente pollen og nektar til honningen.

Mogens Snog fra Hørsholm & Omegns Biavlerforening i Skolebigården

Foto: Therese Harris

I Skolebigården er der flere plakater og infokort, hvor I kan læse om bier og honning produktion.

Skolebigården – Rungsted Hegn

Foto: Therese Harris

Honningens gode egenskaber

For at honningen skal bevare sin naturlige antibakterielle egenskab, er det vigtig, at honningen ikke er opvarmet. Allerede ved 40 grader mister honningen vigtige enzymer, sukkerstofferne omdannes og smagen forringes. 

Desværre er meget af det honning du kan købe opvarmet, da opvarmningen gør honningen lettere at arbejde med når den skal fyldes på glas.  

Det lokal producerede honning er ikke opvarmet, og naturens enzymer, antioxidanter og smagsstoffer bevaret.

Honningbierne på vej i vinterhi – Rungsted Hegn

Foto: Therese Harris

Honning har altid været elsket og indsamlet af mennesker. Det ældste bevis på dette kan ses på et klippemaleri fra omkring 7000 f.Kr., der forstiller menneskets jagt på den vilde honning. Honning var det vigtigste sødemiddel helt frem til 1700 tallet, og kunne bruges som både betaling af skat og handelsvare.

Selv i det moderne køkken kan de færreste undvære honning, som en fast del af spisekammeret. Uanset om det er for alle de gode egenskaber og anvendelses muligheder mod små skavanker, eller det er for sin fantastiske smag i honningkager, dressinger og anden madlavning. 

Honning fra Skolebigården – Rungsted Hegn

Foto: Therese Harris

5 hurtige om honning

God mod sår og skrammer 

Honning holder såret rent, hindrer bakterievækst og fremmer helingen. 

God mod ondt i halsen 

Den bakteriedræbende honning er god ved ondt i halsen. Det bedste er faktisk at spise en teskefuld direkte fra glasset. 

God til maveonde 

Den bakteriedræbende effekt er også god ved diarre og opkastninger, der skyldes bakterier. 

God mod tømmermænd og dårlig ånde 

Fruktosen i honning nedbryder de stoffer, der giver tømmermænd. Så spis lidt honning ’dagen derpå’. Og så dræber den bakterierne i munden. 

Uundværlig i køkkenet 

I et hvert køkken bør der være honning. Den bruges som smagsgiver i stedet for sukker. I dressinger, marinader, i bagværk, desserter mv. eller bare ovenpå noget godt brød. 

TIP

Er du nysgerrig på at få et bistade i haven og lave din egen honning? Så kan du kontakte Hørsholm Biavlerforening lige her…

Lokal honning i Hørsholm & Rungsted

Her kan du finde lokal produceret og uopvarmet honning i Hørsholm og Rungsted.

Skolebigården
Rungsted Hegn, 2960 Rungsted Kyst ( se kort )

Karen Blixen Museumsbutik
Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst

Rose Marie Tillisch
Rungsted Strandvej 152 49, 2960 Rungsted Kyst

Robbie Jørgensen
Svenstrupvej 20-24, 2970 Hørsholm

Gitte Engelsholm
Kløvervang 20, 2970 Hørsholm

Bjarne Klausen
Mikkelborg Alle 21-17, 2970 Hørsholm

Marianne Christensen
Egevej 20, 2970 Hørsholm

Honning fra Karen Blixen’s Rungstedlund

Foto: Therese Harris

MØD OS PÅ