Overnatning i naturen

–  gratis camping midt i historiens vingesus i Nordsjælland

Uanset om I ønsker at komme tæt på naturen, trække stikket fra hverdagen eller holde billig ferie, så er det mange skønne oplevelser der venter på jer når I overnatter i naturen. Det har aldrig været mere populært at overnatte i naturen, og med god grund. Her tvinges man til at lægge hverdagens stress og jag bag sig, og man kommer helt ned i gear når man kigger ind i flammerne på bålet, eller mod en stjerneklar nattehimmel. 

Det kan måske lyde lidt uoverskueligt det der med at overnatte i naturen. Men det er faktisk både super hyggeligt og ret nemt, at tage på gratis camping i det fri med familie eller gode venner. 

Der er flere forskellige muligheder hvis man gerne vil overnatte i naturen. Man kan benytte sig af ‘fri teltning’ hvor man sover i telt i skoven, man kan sove under åben himmel på stranden eller i hængekøje i skoven, eller man kan booke et af de hyggelige shelters i området.

I denne guide finder du alt om mulighederne for gratis overnatning i det fri, i Hørsholm og Rungsted nord for København. Du finder information og inspiration til udstyr, grej og nødvendigheder – så I er helt klar og velforberedte når I tager afsted.

Folehaveskoven skovsti cyklist skov Mathildestien Rungsted
Fri teltning og bådpladser i Nordsjælland
Grej og pakkeliste overnatning i naturen eller i shelter

Sov under åben himmel ved vandet, i hængekøje eller i skovbunden

Man må altid opholde sig på strandene og i offentligt ejede skove hele døgnet. Det betyder at man til enhver tid må folde sin soverpose ud på stranden eller i skoven og overnatte. En anden mulighed for, at benytte sig af ‘reglen om at sove under åben himmel’ er hængekøjen. I de offentlige skove må man gerne sove i hængekøje, så længe man ikke beskadiger barken og træerne når man fastgøres sin hængekøje. 

Der er ingen regler for antal overnatninger under åben himmel.

Overnatning i telt eller bivuak

I Hørsholm og Rungsted har vi 2 områder med ‘fri teltning’ hvor du må slå dit telt eller bivuak op. I disse områder må du slå lejr for natten – uden at spørge om lov først. Flere steder i skovene er der etableret bålpladser, og her må du gerne tænde bål. Det er ikke tilladt at tænde bål andre steder i skoven, selvom der er fri teltning.

Med mindre andet er angivet på en overnatningsplads gælder 1-2-3 reglen for fri teltning. Reglen betyder 1 overnatning, med max. 2 telte, i max. 3 personers størrelsen.

Overnatning i shelter

Det er virkelig hyggeligt at overnatte i shelter, og sikkert derfor er det så populært at man skal booke i god tid, hvis man vil være sikker på der er ledigt. Vi har 2 shelterpladser i området. Den største er med plads til 15/18 personer i tre shelters. Det er en stor lejrplads midt i skoven, med flere bålpladser og et primitivt toilet.  Det andet shelter ligger smukt med udsigt over Sjælsø. Her er plads til 5 personer i shelter, og mulighed for at slå telte op hvis man er flere. 

Regler for overnatning og bookning af shelters, fremgår af de forskellige shelterpladser her under. 

REGLER FOR FRI TELTNING

Med mindre andet er opgivet på en plads i oversigten oven over, gælder følgende regler for fri teltning i Naturstyrelsens skove. 1-2-3-reglen – max én overnatning med to telte af 3-mandstypen. Teltet skal stå under træer og må ikke være til gene for andre i skoven.

Når du slår dit telt op, må det ikke kunne ses af andre, der færdes i skoven – det gælder både gående på stier eller kørende i bil på veje gennem skoven – og det må heller ikke kunne ses fra bygninger.

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/overnatning-i-naturen/
Folehave skoven i Hørsholm og Rungsted
Folehave - lejrplads med shelters og bålplads

Folehave Skoven

Her kan I overnatte midt mellem 3.500 år gamle bronzealderhøje og mere end 5.000 år gamle langdysser. Skoven er en af Nordsjællands frodigste løvskove, med ‘katedralhøje’ træer og et kuperet morænelandskab, der er formet da isen trak sig tilbage efter den sidste istid for ca. 10-12.000 år siden. 

I Folehave skoven er der 3 afmærkede vandreruter, og det er også her I finder ‘Mathildestien’ der var ‘snigerruten’ for Danmarks historiens største royale utroskabs-skandale. I Folehave skoven ligger også ‘Tommy og Tannes sten’, hvor Karen Blixen i sin barndom indgik sin første pagt med broderen Thomas Dinesen.

I gåafstand fra Folehave skoven finder du blandt andet Slotshaven, Bymidten, Rungsted Havn, Karen Blixen Museum, Hørsholm Egns Museum og Aboretet.

Folehave Skov tilhører Naturstyrelsen og der er fri teltning i hele skoven. 

Klik på navnet på overnatningspladsen for at læse mere/gå til booking.

Deputatsvang – bålplads, bænke og halvtag. Overnatning på pladsen ikke tilladt, benyt dig af fri teltning i skoven i nærheden af pladsen.

Rungsted Hegn – bålplads, bænke og halvtag. Overnatning på pladsen ikke tilladt, benyt dig af fri teltning i skoven i nærheden af pladsen.

Folehave – lejrplads med bålplads og tre shelters til 5-6 personer, max. 4 overnatninger.

Tyvekrogpladsen – overnatningsplads til telte, bålplads med grill, borde/bænkesæt, max. 2 overnatninger

Udsigt over Sjælsø
Shelter Sjælsølund i Nordsjælland
Fri teltning og bådpladser i Nordsjælland

Sjælsø

Ved Sjælsø kan I overnatte midt i jægerstenalderfolkets ‘sommerresidens’. For 4000-6000 år siden søgte stenalderfolket fra Nivå, ind i landet langs Usserød Å om sommeren. Her etablerede de deres  sommerbopladser med rig mulighed for at jage kronvildt. Et af de områder hvor de havde sommerbopladser var Sjælsø Lund.

Området byder blandt andet på Elleskovstien, en hævet træsti gennem mangroven, den gamle avlsgård Næbbegård, stenalder gravhøje, et meget rigt fugleliv og vandreruten ‘Sjælsø rundt’ på 13 km.

Sjælsølund Skov ved Sjælsø tilhører også Naturstyrelsen. Der er fri teltning i hele skoven. 

Klik på navnet på overnatningspladsen for at læse mere/gå til booking.

Sjælsølund – shelter til 5 personer, mulighed for at slå telte op, bålplads, max. 2 overnatninger.

Det er kun shelteret man booker. Man behøver ikke booke for at slå telt op og benytte faciliteterne.

På strandene i Rungsted

Som tidligere beskrevet er det tilladt at ‘sove under åben himmel’ på de danske strande. Det gælder naturligvis også på vores strande i Rungsted. Her skal ikke bookes noget, og man må overnatte i sin sovepose så længe man lyster.

Den Nordsjællandske kyststrækningen spillede en stor rolle under jødernes flugt til Sverige i oktober 1943 under 2. Verdenskrig. Også fra Rungsted drog forfulgte jøder over Øresund, i fiskekuttere, robåde og hvad der ellers kunne sejle. Det er også her i Rungsted af den berømte forfatter Karen Blixen boede, og hendes hjem står den dag i dag som Karen Blixen Museum.

I området finder I blandt andet Rungsted Havn, Karen Blixen Museum, Byvandringer, Oddies Strandbar, SUP udlejning og Folehave skoven.

Vi har to strande der egner sig til overnatning under åben himmel i Rungsted.

Rungsted Strand ligger i havnens sydlige ende. Her er læhegn, badebroer, toiletter, bålsted og en super hyggelig strandbar.

Rungsted Strandeng er en nyere anlagt sandstrand og strandeng på strandvejen 1 km. nord for Rungsted Havn. Her er ingen faciliteter, men man kan bade, nyde sin aftensmad og overnatte i vandkanten.

Grej og pakkeliste overnatning i naturen eller i shelter
Lommelygte eller anden lyskilde er en vigtig del af pakkeliste overnatning i naturen eller i shelter
Grej og pakkeliste overnatning i naturen eller i shelter

Pakkeliste

Du behøver ikke løbe ud og investere i en masse dyrt grej for at komme afsted. Hvis det er nyt for dig at overnatte i naturen, så start med at låne en sovepose og et liggeunderlag. Mange har det liggende, få bruger det ret tit. Det samme gør sig naturligvis gældende med de andre ting på listen, start med at låne til du ved hvad du selv har brug for på sigt.

Alt efter hvor ambisiøs man er, kan man skrue op eller ned for den indre grej-freak. Jeg elsker den indre ro det giver at overnatte i naturen, men jeg er ikke den overlevelses-agtige type, så for mig skal det bare være nemt og bekvemt at være afsted.

Sovepose – det er tit koldere om natten end man forventer når man sover i naturen, så en varm sovepose er et must. Hvis du vil sove rigtig godt, så ta’ også din hovedpude med.

Liggeunderlag – et godt ligge underlag er alfa omega for en god nattesøvn i naturen.

Telt/hændekøje – hvis du vælger at sove i telt eller i hængekøje, skal du naturligvis også have det med.

Rygsæk, vadsæk eller duffel bag – selv om man ikke vandrer hele vejen, skal man oftes gå et stykke fra bilen eller busstoppestedet for at komme til sin overnatningsplads, så en taske til det du skal have med er uundværlig. Gerne en man kan tage på ryggen.

Beklædning – Tøj i lag til at regulere temperaturen, er virkelig rart når man opholder sig udendørs i mange timer. En vand og vindtæt jakke er også altid god at have med, og en hue kan hjælpe gevaldigt på at holde varmen om natten. Et par ekstra tørre sokker er også rare at have hvis uheldet skulle være ude, da det er meget svært at holde varmen med våde og kolde fødder.

Mad og drikke – Vand er naturligvis super vigtigt at have med. Jeg har også altid en termokande med kaffe med. Men I skal selv sætte ambitionsniveauet og vælge om I vil have madpakker med eller varme/lave mad over bål. Personligt har jeg oftets madpakke med, der består af noget godt brød, et udvalg af gode oste, lækre pølser, paté og en flaske vin. 

Som sagt må det godt være nemt, og til at indtage et tapas måltid i skoven kræves blot én kniv og et par tallerkner. Rester af brød, ost og pølse går også fint som morgenmad næste dag. Om morgenen er termokanden med kaffe dog blevet kold. Og hvis du er lige så afhængig af varm morgenkaffe som jeg, så er det virkelig rart, at have en kedel til at koge vand over bål. Til at lave kaffe kan du have en stempelkande med malet kaffe eller Nescafe.

Skulle du være mere ambitiøs end mig, så findes der et hav af spændende opskrifter på bålmad på nettet. 

det vigtigste GREJ

Lommekniv
Tændblokke og ligther
Tørt brænde
Lommelygte
Powerbank
Myggenet, myggespray og Mepyramin creme
Skraldeposer
Vådeservietter ( eller toiletpapir )
Toilettaske
Håndsprit
Service i metal eller plastik
Kedel til bål ( og kaffe/stempelkande )
Evt. campingstol

Oplev i nærheden

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/overnatning-i-naturen/

Fuglereservatet på Rungstedlund

Året rundt kan man gå en tur i det store fuglereservatet på Rungstedlund, Karen Blixens hjem. I fuglereservatet er der opsat 200 redekasser til de besøgende trækfugle. Besøg Karen Blixens gravsted og hils på køerne. 

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/overnatning-i-naturen/

Rungsted Havn

Med udsigt til Øresund og terrasse ud mod Rungstedlunds park og fuglereservat, er Cafeen en af de smukkest beliggende i landet. Nyd en let frokostanretning, smukt anrettet smørrebrød eller en lækker søndagsbrunch. Du kan besøge caféen uden at betale entré til museet. 

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/overnatning-i-naturen/

Hørsholm Slotshave

Gå en tur i Hørsholm slotshave og mærk det historiske vingesus mellem de høje, gamle lindetræer. Her fandt kærlighedsaffæren sted mellem Caroline Mathilde og Struensee for mere end 250 år siden.

LANGAUGE »