Arkitektur Hørsholm og Rungsted
Danmark har endnu en gang vist sig som en stærk spiller på den internationale arkitekturscene, idet UNESCO har valgt København som World Capital of Architecture for 2023. Som verdens arkitekturhovedstad er København vært for en række arrangementer og aktiviteter, der hylder byens arkitektur og dens indflydelse på den globale scene.
Vi markerer naturligvis også, at Danmark er vært for Verdens Arkitekturhovedstad 2023 her i Nordsjælland. Her i byen har vi nemlig også arkitektur i verdensklasse. Kun 30 minutter fra København finder man en tæt koncentration af dansk arkitektur. Midt i Nordsjælland – i Hørsholm og Rungsted. Den kan opleves på en cykeltur eller en frisk gåtur.
I takt med at Hørsholm og Rungsted er vokset, er der kommet nyere arkitektur til, som bør udforskes. Her skal nævnes tegnestuer som Henning Larsen, Jørgen Bo & Vilhelm Wohlert, Vandkunsten, C. F. Møller, Kim Utzon, Arkitema mv. Inspirationen fra modernismen er tydelig.
Af den ældre arkitektur skal du se C. F. Hansens Hørsholm Kirke fra 1823. Han byggede kirken samtidig med Vor Frue Kirke i København. Heinrich Wenck tegnede alle Kystbanens stationsbygninger, som åbnede i 1897. Martin Nyrop, arkitekten bag Københavns Rådhus, tegnede sin første villa, og den står her i byen.
Modernismen fra 40érne og 50érne er flot repræsenteret med byggerier af tidens toneangivende arkitekter. Byggeriet i Nordsjælland (og Danmark) var i stærk vækst i efterkrigstiden – og ikke mindst her. Det var i denne periode, at dansk arkitektur fandt sine nye ben at stå på.
Flere arkitekter var så glade for området, at de bosatte sig her. Tæt på Øresund finder vi arkitekternes egne huse; Steen Eiler Rasmussen, Halldor Gunnløgsson og Hanne og Poul Kjærholm. I Usserød boede arkitekt og lysmager Poul Henningsen i et mere beskedent, ældre hus. Som han ikke havde tegnet, men her samlede han kultureliten omkring sig.
Ta’ arkitekt-ruten på cykel
Inden for bare 1500 meter i fugleflugt står 12 af byens flotte skulpturer. Ta’ turen forbi når du har løbeskoene på, eller gå turen alene, eller sammen med andre.
I oversigten med skulpturer kan du se nummeret fra kortet, så du ved hvilke skulpturer du kommer forbi på turen.

arkitektur i rungsted

Rungsted Strandvej 68, 2960 Rungsted
Halldor Gunnløgsson
For arkitekter er Halldor Gunnløgsson et kæmpe forbillede, da det var ham, som fik modernisme op i et nyt gear i 50erne. I 1958 opførte han huset på Rungsted Strandvej 68 til sig selv. Dette hus anses som et vendepunkt i dansk arkitektur.
Huset er tydeligt japansk inspireret med mørkt træ kombineret med hvidt murværk. Det åbne plan opdeles af en fritstående pejs og skydedøre. Glasvægge fra gulv til loft skaber kontakt til haven på landsiden og Øresund på vandsiden.
Huset er i dag ejet af Realdania. Halldor Gunnløgsson og hustruen er begravet på Hørsholm Kirkegård. Huset kan ikke ses fra vejen.

Dreyersvej 9, 2960 Rungsted
Steen Eiler Rasmussen
I 1937 opførte arkitekten Steen Eiler Rasmussen Dreyersvej 9 til sig selv og familien. Huset er gennemarbejdet ned til den mindste detalje. Fra den rektangulære hovedform, som var billig i opførelse og drift, til skraldespanden i eget rum med affaldsskakt fra køkkenområdet. Det er tydeligt at se slægtskabet med huset på Vallerød Banevej 27 på husets hovedform (se nedenfor).
Huset er placeret i det nordøstlige hjørne af grunden for at undgå, at haven deles op i ’ubrugelige småbidder’. Haven blev anlagt efter tegninger af havearkitekt og professor ved Kunstakademiet, C. Th. Sørensen. Datteren bor i dag i huset.

Rungsted Sundpark, Dreyersvej
C. F. Møllers Tegnestue
På det sted, hvor rejsekongen Simon Spies’ villaer lå, blev Rungsted Sundpark opført i 1997. Der er 15 lejeboliger og et fælleshus i Sundparken.
Bygningerne er inspireret af villaerne på Strandvejen. De ligger svagt drejede i forhold til hinanden, så lyset og udsigten til Øresund udnyttes bedst muligt. Husene har en enkel tidløs arkitektur med få elementer, der giver bygningerne identitet; de store karnapper er fremskudt i forhold til facaden og fungerer som en slags øjne mod vandet.
C.F. Møllers Tegnestue er bl.a. også kendt for Århus Kunstmuseum.
Pinjehøj, 2960 Rungsted
Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert
I 1961 tegnede to af de største profiler inden for dansk arkitektur, Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert, seks smukke boliger, der i dag stadig betager med deres helt igennem enestående udtryk. De internationalt kendte arkitekter står bag det ikoniske kunstmuseum Louisiana i Humlebæk, og referencen til husene på Piniehøj er tydelig.
Arkitekterne har også her formået at skabe en sammenhængende helhed, som højner oplevelsen af hele området. De karakteristiske hvide, vertikale murskiver i samspil med vinduernes og tagets horisontale bånd skaber et helstøbt formsprog. De grønne arealer indrammes smukt af murskiverne, der skaber både læ og rum til ophold.
Da vi var forbi for at tage billeder, blev vi budt indenfor i det smukke hjem, Pinjehøj 6, der netop var blevet solgt. Villaen stod stadig i sit oprindelige udtryk, hvor alle arkitekternes tanker kunne fornemmes i materialevalg, lysindfald og rumforløb. Det var en næsten magisk oplevelse at befinde sig i dette arkitektoniske mesterværk. Vi kunne mærke historiens vingesus og blev samtidig betaget af de rene, enkle linjer og det gennemtænkte og gennemførte design.
Et uddrag af billeder fra huset kan ses nederst på siden.


2960 Rungsted
Hanne og Poul Kjærholm
Kjærholm-parrets private hjem i Rungsted fra 1962 skal også fremhæves her. Det ligger to meter over Øresund og minder om Gunnløgssons hus, da den enkle, modernistiske stil går igen. Kjærholm-huset er bygget over en kvadratisk plan, hvor murede søjler bærer tagkonstruktionen, og vinduespartierne er trukket tilbage. Grundplanen er symmetrisk med et stort opholdsrum fra gavl til gavl. Huset er tegnet af Hanne Kjærholm.
Det er ikke muligt at se huset fra vejen.
Poul Kjærholm var en af Danmarks mest berømte møbelsnedkere og møbelarkitekter, der blev særligt kendt for sit minimalistiske design. Han har modtaget adskillige udmærkelser for sit arbejde, både i Danmark og i udlandet. I dag er hans møbler fortsat yderst populære, og mange betragter dem som designklassikere.
Poul Kjærholms søn, Thomas Kjærholm, driver en møbelforretning i Pennehave 14 i Rungsted. Her kan man komme helt tæt på den berømte designers arbejde. Butikken er fyldt med danske designklassikere – og naturligvis Poul Kjærholms ikoniske møbler. Så hvis du er særligt interesseret i Poul Kjærholms designs og ønsker at komme så tæt på kilden som muligt, er butikken et absolut ‘must-visit’.

Rungsted Skole, 2960 Rungsted
Steen Eiler Rasmussen
Steen Eiler Rasmussen har haft stor betydning for dansk arkitektur, design og byplanlægning. Han var byplanlægger for Hørsholm kommune i 1940-43. Siden byggede han to familiehuse, det ene til sig selv. Og så var han arkitekt på Rungsted skole.
Rungsted skole var en nyskabelse i dansk arkitektur. Skolen skulle have fokus på den brugsmæssige opgave og ikke være et iøjnefaldende monument. Der er især arbejdet med udnyttelsen af sollyset i klasselokalerne. Det er en af efterkrigstidens bedste skoler i én etage.
Han er også kendt for Ringsted Rådhus (fredet i 1995) og bydelen Tingbjerg i Københavns Kommune. Han var desuden gode venner med Karen Blixen.

Hulsø Ege 1-7, 2960 Rungsted
Tage Lyneborg
Tage Lyneborg er arkitekten bag de fire gårdhavehuse fra 1986, som ligger som en klynge ved en lille sø.
Lyneborg tegnede enfamilieshuse, især moderne luksusvillaer. Hans huse er præget af senmodernismen. De er funktionelle, har en æterisk lethed, og de har store glasarealer. Som han selv sagde: Et hus skal passe til terrænet og til bygherrens ønsker for ånd og atmosfære.«
Man genkender modernismens lukkede facade i Hulsø Ege og de store åbne glaspartier ud mod gårdhaven. Tage Lyneborg arbejdede flere gange sammen med billedkunstneren Bjørn Nørgaard. Et af hans andre huse er indstillet til fredning.

Vallerød Banevej 27, 2960 Rungsted
Steen Eiler Rasmussen
Dette hus er kendt i byen for sin forhave, som i foråret er fyldt med blomstrende krokusser. Huset går dog under navnet ’Kernehuset’ – vistnok på grund af de mange æbletræer i baghaven. Hvad de færreste ved, så er det Steen Eiler Rasmussen, som tegnede huset tilbage i 1935. Det smukke indgangsparti og de kvadratiske vinduer med skodder giver facaden det nyklassicistisk træk, som han var kendt for.
Steen Eiler Rasmussen var i en lang årrække professor ved Kunstakademiet, hvor han bl.a. har undervist Jørn Utzon. I offentligheden var han mest kendt som skribent, digter, foredragsholder og debattør. Han var desuden gode venner med Karen Blixen til, hun gik bort.
arkitektur i Hørsholm

Kirstineparken, 2970 Hørsholm
Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert
Kirstineparken er opført i 1968 på et af Hørsholms højeste punkter – med udsigt til Kokkedal slot og skov. 50 kædehuse i halvanden plan ligger her med gårdhaver til hvert hus samt carport og cykelrum. Arkitekterne er tydeligt inspireret af Jørn Utzon og hans banebrydende ide om at placere kædehuse i et organisk forløb og i samspil med landskabet.
Vilhelm Wohlert var modernistisk arkitekt og professor i bygningskunst ved Kunstakademiets Arkitektskole 1968 til 1986. Hans søn, Claus Wohlert, har videreført arkitektfirmaet og samarbejdet med Louisiana museum.

Dianas Have, 2970 Hørsholm
Vandkunsten
Dianas have er opført på en gammel beplantet villagrund, som er stærkt kuperet. Bebyggelsen består af 41 boliger samt fælleshus og et vaskeri. Der er gjort en dyd ud af, at bygningerne ligger på en bakke. Husblokkene ligger vinkelret på bakken. Sorte og koksgrå eternitplader skaber dynamik på facaden med et stribet mønster og fremhæver niveauforskellen på grunden.
Vandkunsten er bl.a. kendt for boligerne i Torpedo-hallen på Holmen og Sømærket på Teglholmen, begge i København.

Hørsholm Kirke, 2970 Hørsholm
C.F. Hansen
Hørsholm Kirke ligger der, hvor Hirschholm slot engang lå. Slottet blev revet ned i 1810, mens slottets kapel i nogle år fungerede som kirke for byen. Men også kapellet måtte rives ned. C. F. Hansen fik opgaven at bygge en kirke på et stramt budget. Det gjorde han samtidig med, at han byggede Vor Frue Kirke i København. Slægtskabet ses meget tydeligt.
Christian Frederik Hansen var klassicistisk arkitekt, kongelig hofbygmester, professor og direktør for Kunstakademiet. Han regnes for en af de væsentligste arkitekter i danmarkshistorien. I København byggede han Christiansborg Slotskirke, råd- og domhuset på Nytorv og Metropolitanskolen.

Rosendahl, Slotsmarken 1, 2970 Hørsholm
Kim Utzon
Kim Utzon, søn af Jørn Utzon, er arkitekten bag designvirksomheden Rosendahls hovedkontor. Det ligger ved indkørslen til Hørsholm by fra Isterødvejen. Kim Utzon har skabt et domicil på 5000 m2, der er smukt med sine høje hvide linjer og et luftigt indtryk. Bygningen er tydeligt inspireret af Paustians Hus i København. Det er meget naturligt, da Paustians Hus er resultatet af samarbejdet mellem Jørn Utzon og hans to sønner, Kim og Jan.
Rosendahl-bygningen blev opført i 2001 og blev i 2003 præmieret som Årets Byggeri af Hørsholm kommune.

Hørsholm Sognegård, Barakstien 2
Henning Larsen Architects
Tegnestuen Henning Larsen Architects står bag Hørsholm Sognegård fra 2007. Det er en bygning med enkle linjer og formsprog. Når ser man på Sognegården fra Rungstedvej, minder den meget om Hørsholm kirke i baggrunden. Sognegården er skabt med stor respekt for C. F. Hansens arkitektur.
Henning Larsen arbejdede sammen med bl.a. Arne Jacobsen, Jørn Utzon og Gehrdt Bornebusch, inden han i 1959 startede egen tegnestue. Han er nok mest kendt for den danske ambassade i Riyadh, Handelshøjskolen (nu CBS) på Frederiksberg og Dalgas have boligerne. I København ved havnefronten ligger Nordeas hovedsæde og ikke mindst Operahuset. Sidstnævnte var han ikke selv helt tilfreds med.

Mortenstrupvej, 2970 Hørsholm
Halldor Gunnløgsson
Hvor det er svært at se arkitektens eget hus i Rungsted, er det nemmere at se bebyggelsen fra 1973 på Mortenstrupvej. Her ligger 32 gårdhuse og 32 rækkehuse side om side langs fire blinde nord-sydgående veje. Det kendetegner husene, at de er indrettet, så beboernes privatliv er skærmet mod indkig, præcis som hans egen bolig.
Gårdhusene er formet omkring et atrium. Ved at hæve stuegulvet en etage over gadeniveau bliver beboerne beskyttet mod nysgerrige øjne. I et vist omfang har de udsigt ud over området mod vest.
Rækkehusene har både terrasse og gårdhave. I underetagen er opholdsrummene, på overetagen er fire soverum og indgangspartiet placeret.

Stampevej, 2970 Hørsholm
Poul Henningsen
Fra vejen gør huset ikke stort væsen af sig, men det gemmer alligevel på overraskende 182 kvm. med syv værelser, køkken og to badeværelser. Det er bygget i 1952. Huset er bevaringsværdigt med en høj bevaringsværdi.
PH lavede næsten flere tilbygninger og ombygninger i sit virke som arkitekt, men et af hans mest kendte byggerier er Henne Mølle Å Badehotel og ombygningen af Glassalen i Tivoli.

Svenstrupvej 3, 2970 Hørsholm
Poul Henningsen
Poul Henningsen var Hørsholm-borger fra 1948 til sin død i 1967, hvor han boede på Svenstrupvej i et hus, han ikke selv havde tegnet.
Det er i høj grad hans arbejde med lyset og lamper, at vi især kender hans design. Mange danske hjem har en PH lampe. Han var en æstetisk multikunstner og var ambitiøs, visionær og nytænkende. Som kunstner var han kendt under initialerne PH. PH har gennem tiden skabt unik arkitektur og design, som er verdenskendt, f.eks. lampen Koglen.
Den nye bebyggelse på den tidligere hospitalsgrund ved Usserød Kongevej er navngivet PH parken efter Poul Henningsen.

Lundevej, 2970 Hørsholm
Den anerkendte arkitekt Kay Fisker har tegnet husene på Lundevej, som oprindeligt var arbejderboliger til den Kongelige Militære Klædefabrik. Husene er fra 1951 og ligger smukke og enkle langs vejen.
Fisker var særligt optaget af facader, som man også ser her. Hans boligbebyggelser var ofte enkle i formen, men altid med et stærkt karakteristika i proportioner og detaljer. Han sagde selv: ’Arkitektur er jo kun en ramme om livet, ikke et mål i sig selv. Og denne ramme må være så neutral, at livet frit kan udfolde sig inden for den’.
Kay Fisker var lærer og professer ved Arkitektskolen i mere end 40 år, så han har haft en stor betydning for arkitekturen i Danmark end nogen anden. Han var en slags faderskikkelse.
De tidlige arkitekter

Bakkehave, Rungstedvej 41, 2970 Hørsholm
Martin Nyrop
Kært barn har mange navne, men villaens første navn var Villa Bakkehave. Det er tegnet af arkitekt Martin Nyrop, og det er hans første villa. Huset er inspireret af den italienske villastil, det ses i loggiaen på facadens midterparti og det flade tag. Huset er opført i 1879.
Martin Nyrops absolut mest kendte bygningsværk er Københavns Rådhus fra 1905. Rådhuset vidner om en uudtømmelig fantasi helt ned i enkelthederne. Den unge danske arkitektstand så ham som sin nærmeste lærer og mester. Han var om nogen bannerfører for nationalromantikken ved århundredeskiftet.

Rungsted Kyst station
Heinrich Wenck
Da Kystbanen åbnede i 1897, havde Heinrich Wenck tegnet alle stationerne på strækningen. Samt ledvogterhuse, kommandopost, remise, banearbejderhuse, pakhuse og toiletbygninger. På Rungsted Kyst station kan man se flere af disse bygninger. Inde i stationsbygningerne udfoldede han sin version af nationalromantikken i udsmykningen – inspireret af Martin Nyrop.
Heinrich Wenck tegnede også Københavns hovedbanegård og i alt 150 stationsbygninger. Han modtog Eckersberg medajlen i 1898 for Kystbanens stationer.
LÆS MERE OM RUNGSTED KYST STATION
→

Mikkelgaard, Rungsted Strandvej 302
Povl Baumann
Baumann var en væsentlig skikkelse i nyklassicisme og funktionalismen, herunder Bedre Byggeskik. Han står bag en lang række bygninger og villaer i København og nord for København. Han tegnede landstedet Mikkelgaard i 1916 til komponisten Hakon Schmedes.
Det lille firelængede landsted i en etage er placeret på en kunstig ø og forbundet med fastlandet ved en bro. Der er lagt stor vægt på kunsthåndværket (arts & craft socety) i den lukkede gårdsplads med bindingsværk, storstuen med synlige spær og skorstenspiber.
I 1990 blev Mikkelgaard ombygget til restaurant, som nu er lukket, og huset er fredet. Staldbygningen ’Vognporten’ er desværre nedbrændt. Mikkelgaard trænger i dag til en kærlig hånd.
Den lokale arkitekt

Svømmehallen, Stadion alle, Hørsholm
Jørn Langvad
Den lokale arkitekt Jørn Langvad står bag flere byggerier i byen, hvor byens svømmehal fra 1979 nok er den mest kendte. Svømmehallen er udstyret med et 50 meter bassin, der kan opdeles. Hallen får dagslys fra den gennemgående glasfacade og fra et ovenlys mellem hallen og sidebygningen.
Brug af glastag går igen i hans byggerier. Han og kompagnonen stod for en gennemgribende renovering og ombygning af Falconer Centret på Frederiksberg i slut 80’erne. Her forsynede de det store atrium med et glastag, som i dag giver stedet sin karakteristika.

Ulvemosevej, 2960 Rungsted
Jørn Langvad
I 1980-81 blev denne rækkehusbebyggelse opført på Ulvemosevej i Rungsted mellem Kystbanen og Rungsted Golfklub. Bebyggelsen består af 3 blokke i henholdsvis 2 og 3 etager. De er leende og varierede med sine altaner, trappehuse og karnapper. Lejlighederne har enten en lille terrasse eller stor altan. Igen er det Jørn Langvad og Søren D. Schmidt, som har været ved tegnebordet på de populære boliger med den parklignende beplantning.
Sønnen Jesper Langvad driver i dag tegnestuen videre, og de har specialiseret sig i laboratorier og funktionelle til medico-virksomheder og undervisning på DTU.

Selmersbo, Selmersvej 13-21, Hørsholm
Jørn Langvad
Jørn Langvad og hans kompagnon Søren D. Schmidt står også bag en lille bebyggelse af ældreboliger. Selmersbo består af 15 ældreboliger og et dagcenter. Boligerne er udformet som rækkehuse typisk med 4 boliger i hver blok. Dagcentret er opført som et muret byggeri rundt om et atrium, der får dagslys ind via ovenlys. Her er spisesal, opholdsstue og flere aktivitetslokaler.
Oprindeligt var Jørn Langvad uddannet tømrer men tog efterfølgende en uddannelse som arkitekt i 1965. I 1973 etablerede han tegnestuen Langvad A/S, som løste byggeopgaver for blandt andet DSB.
Galleri Pinjehøj 6, 2960 Rungsted
Kommer her …

byens gallerier
Galleri X
I Pennehave ligger dette lille galleri i to etager, der er specialiseret i moderne kunst. Kunsten er valgt med hjertet med vægt på de interessante historier. Kunstnerne er både etablerede navne og ’nye og grønne’ men dygtige kunstnere. Galleriet laver forskellige aftenarrangementer med vinsmagning, tapas og foredrag.
→
Rungstedgaard Skulpturpark
Den smukke store park med udsigt til Øresund på Rungstedgaard danner rammen om en skulpturpark med 36 forskellige store skulpturer.
Skulpturparken er etableret i et samarbejde mellem Galleri 5000 og Rungstedgaard Hotel- og Konferencecenter, og alle værker er til salg. Der er gratis adgang til parken.
→
My Beautiful Gallery
Vidste du, at der ligger et galleri i den smukke gamle stationsbygning på Østre Stationsvej? De har både nationale og internationale navne og kunst i alle prisklasser. Webshoppen har altid åbent, hvis det kniber med at komme forbi i åbningstiden. Galleriet er mere end et galleri, da der afholdes koncerter, fredagsbar, debataftener og meget mere. Det er altid interessant at svinge forbi.
→
mere kunst i byen
Karen Blixen Museum
Karen Blixen er mest kendt for sit forfatterskab, men hun var også en virkelig dygtig tegner og maler. Hun tegnede og malede fra, hun var helt ung og gerne ville være billedkunstner. Hun opnåede da også at blive optaget på kunstakademiet.
På Karen Blixen Museum kan du opleve en perlerække af Karen Blixens mest ikoniske værker og en masse af hendes utrolige tegninger.
→
Keramiker Louise Heisel
I butikken i Rungsted finder du både Louise Heisel’s værksted og udstilling af hendes estetiske keramik. Louise Heisel finder inspiration til sin keramik gennem naturens farver og former skabt gennem symetrisk gentagelse. Ud over Louise’s tactile dut serie, laver hun også flere forskellige ophæng som klokker og ornamenter, keramikkurser og meget andet.
→
Fuglsanghus
Fuglsanghus bruges til skiftende udstillinger af Hørsholm Kunstforening og Aktiv Kunst. Huset blev bygget i 1764 til slotsgartner Johan Tobias Pflügger ved Hirschholm Slot. Det ligger i Gl. Hovedgade, Hørsholm.
Aktiv Kunst gennemfører 5-6 årlige fællesudstillinger, og resten af året udstiller Hørsholm Kunstforening i huset. Der er åbent fredage, lørdage, søndage og helligdage kl. 12.00 – 17.00