5 ‘must see’ i Hørsholm og Rungsted

Uanset om du besøger vores by, eller du er beboer i Hørsholm og Rungsted, så er der bare nogen steder, som man bliver nødt til at opleve. Vi har givet vores bud på 5 ‘must see’ i vores skønne by her midt på Øresundskysten i Nordsjælland.

Rungsted Havn

Rungsted havn er en fantastisk oase i Nordsjælland, og en af de største havne på Øresundskysten med 850 både og joller. 

Udsynet fra havnen ud over Øresund er flot og uhindret. På dage med klart vejr fornemmer man hvor kort, der er til Hven og til Sverige. 

På havnen er der butikker, cafeer og restauranter, hvor der i sommerhalvåret altid er mange mennesker. Her kan man sidde udenfor, nyde sin mad, en kop kaffe, lidt koldt at drikke eller spise en is og kigge på mennesker og de mange både. Mange r tur her og oplever havnelivet.  

Syd for havnen ligger en offentlig badestrand og bro, hvis man vil have en frisk dukkert i Øresund. 

Rungsted Havn og Strand
Oddies kaffevogn Rungsted havn strandbar
Rungsted Havn

Karen Blixens Rungstedlund 

Den verdensberømte danske forfatter Karen Blixen er født i Rungsted. Hun boede her hele sit liv undtagen de år, hvor hun boede i Østafrika. Rungstedlund, som ligger lige overfor havnen, var hendes barndomshjem, og her fødtes også hendes forfatterskab.  

Hendes hjem står, som da hun levede, og haven er åben for alle. Haven er udlagt som fuglereservat, og oppe i skoven finder man hendes gravsted. 

Besøg museet og se hendes forfatterhjem, som hver uge pyntes med de smukkeste blomsterdekorationer. Hendes legendariske, trofaste skrivemaskine står på hendes skrivebord. Cafeen byder både på morgenmad, frokost, afternoon tea, den bedste kaffe og aftensmad, som kan spises på terrassen med udsigt til den skønne have. 

Karen Blixen Museum Rungstedlund
Karen Blixen Museum Rungstedlund
Rungstedlund Karen Blixen Museum

Arboretet

Arboretet er en af Hørsholms, og måske Nordsjællands skønneste perler – men også lidt af en hemmelighed. Her er nemlig Danmarks største samling af buske og træer. Der er ca. 2000 forskellige arter.  

Det er en fantastisk park bare at gå en tur i året rundt og på alle årstider. Der er træer og buske fra alverdens lande, og den haveinteresserede kan sikkert blive inspireret til et eller andet. Her er en særlig stemning – af både park og skov.

I sommerhalvåret er det et dejligt sted at tage på en lille picnic og sidde ved en af de mange bænke i området. Eller bare på en lille hygggelig vandretur igennem området.

Københavns Universitet bruger Arboretet til undervisning i botanik- og planteanvendelse samt til nationale og internationale forskningsprojekter. Der er også en terapihave, men den er der ikke adgang til.  

Der åbent dagligt fra kl. 7.30 til solnedgang. Der er gratis adgang.

Arboretet i Hørsholm
Arboretet Hørsholm
Arboretet i Hørsholm

Hørsholm Slotshave og Kirke

Hørsholms mest fotograferede bygning er Hørsholm Kirke, som ligger majestætisk og flot midt Slotshavens sø. Det er arkitekt C. F. Hansen, der har tegnet kirken. Kirken er stærkt inspireret af Vor Frue Kirke i København, som C. F. Hansen også tegnede. Den er opført i årene 1820-1823. 

Kirken er bygget på det sted, hvor Hirschholm Slot stod i årene 1744-1812, hvor det blev endeligt revet ned, og stenene blev blandt andet brugt til genopbygning af Christiansborg Slot. Hirschholm Slot er især kendt for det års tid, hvor Struensee og dronning Caroline Mathilde udlevede deres ’Hirschholm-sommer’ i Nordsjælland, væk fra de nysgerrige blikke i København.

I Slotshaven fornemmer den dag i dag, hvordan barokhaven var opbygget og lå rundt om Hirschholm slot. Man kan se cementsøjler med effekter fra det gamle slot. De over 250 år gamle lindetræer kunne sikkert fortælle fantastiske historier om Struensee og dronningen, hvis de kunne tale.

FAKTA

Kirkens arkitekt er C.F. Hansen, som også står bag Københavns domkirke, Domhuset i København og Metropolitanskolen på Frue Plads i København. 

Hørsholm Slotshave og kirke
Hirschholm Slot
Hørsholm Kirke

Hørsholm Bymidte

Hørsholm Gågade er sammen med kulturhuset Trommen og Midtpunkt byens centrum. Her er butikker med alt, hvad man behøver. 

Start gåturen ved Det Gamle (røde) Rådhus ved den sydlige ende og slut af i Midtpunkt. Undervejs vil du kunne finde Danmarks bedste romkugler, is, chokolade, boghandel, Illums bolighus, Matas, sko- og tøjbutikker, sportsforretninger, elektronik, bolig og interiør for blot at nævne en meget stor håndfuld. 

Her er to supermarkeder og naturligvis de allestedsværende kædebutikker. Skal du have nye briller, så ligger her rigtig mange brillebutikker. Måske har vi det største brilleudbud i hele Nordsjælland.

Hørsholm er en handelsby, som overrasker med et bredt udvalg af specialbutikker og kædebutikker – og ikke mindst det hyggeligste indkøbscenter i Nordsjælland. Synes vi selv. 

Der er parkering på begge sider af gågaden samt i parkeringshuset ved Midtpunkt. Fra parkeringspladserne er det nemt at komme ind på gågaden via de mange fine passager. 

Hørsholm Gågade
Hørsholm Midtpunkt
Trommen Hørsholm Kulturhus

Fotos: Header – Therese Harris ∙ Andre billeder – Therese Harris – Peter Leschly -Hørsholm & Rungsted – Trommen – Karen Blixen Museum – Riva Bistro & Bar.

LANGAUGE »