OPLEV BYEN

Hirschholm – Slottet der forsvandt

I år kan vi markere 250 året for ‘den kongelige affære’ på Hirschholm Slot. I den anledning  afholder Hørsholm Egns Museum’ Hirschholm Festival’ den 5. september 2021.  Men hvad er det med det slot der er så spændende, at det er værd at fejre med en festival, selv om det ikke længere eksisterer? Det kigger vi nærmere på i en serie artikler, frem mod den store dag i september.

Hørsholm Kirke og Slotssøen hvor slotten en gang lå. Foto: Peter Leschly

Byens stolthed

Hørsholms stolthed er – ironisk noket slot, som blev revet ned for over 200 år siden. Det blev kaldt for Nordens Versailles. Det kan være en anelse svært at forestille sig, når man går op ad alleen til Hørsholm kirke. Skulle der her have ligget et slot, der overgik alt, hvad der ellers var bygget i Danmark på den tid? I dag ser vi grønne træer, livet i søerne og den smukke kirke majestætisk omgivet af natur. 

Hirschholm Slot set fra bagsiden, med det store franske haveanlæg i forgrunden.  Foto: Hørsholm Egns Museum

Mindre end 70 år som slotsby

Slottet blev opført i 173044 af hofbygmester Lauritz de Thurah som sommerresidens for Christian 6. og dronning Sophie Magdalene.

Thuras barokslot stod færdigt i 1744. Slottet, der var omgivet af et franskinspireret haveanlæg, blev kaldt “Nordens Versailles” og var regnet for et af de smukkeste slotte i Europa.

Det var Dronning Sofie Magdelene der fik opført det imponerende slot i Hørsholm. Her skulle fyrster fra hele verden komme på besøg og imponeres af slottets pragt. Mindre end 70 år senere var slottet forsvundet – revet ned sten for sten og bjælke for bjælke.

Efter dronning Sophie Magdalenes død i 1770, overtog Christian VII og Caroline Mathilde slottet, og der opstod hurtigt et nyt og sprudlende liv, med Caroline Mathilde og Struense i spidsen for hoffet, og ‘den kongelige affære’.

Den 30. november 1771 forlod hoffet slottet for sidste gang, og fra den dag stod det øde hen til forfald.

Hovedbygningen blev nedbrudt 1810–12 blandt andet for, at skaffe materialer til opbygningen af det netop nedbrændte Christiansborg Slot. 

kom til Hirschholm Festival den 5. september 2021

Besøg Hirschholm Festival – en ny kulturel festival i Hørsholm Kommune med udgangspunkt i historien om Hirschholm Slot.
Michala Petri åbner festivalen med en koncert og Rollespilsakademiet vil vække Struensee, Caroline Mathilde og Christian 7. til live med masser af løjer.
Der vil være forskellige tilbud af frugt, lækkerier fra det søde køkken og drikkevarer fra lokale leverandører. Besøg deres pavilloner på festivalpladsen. Medbring evt. tæppe og picnickurv.

varm op til festivallen med en Historisk fyraftenvandretur i Hørsholm Slotshave – 3 onsdage i august  

Som optakt til Hirschholm Festivalen vil formidlingsinspektør ved Hørsholm Egns Museum, Ingeborg Philipsen, de næste tre onsdage tilbyde guidet tur i Hørsholm Slotshave, hvor hun vil fortælle historien om Hirschholm Slot og de kongelige skandaler, der fandt sted for 250 år siden i og omkring slottet. Alle er velkomne, også børnefamilier!
Tidspunkt: kl. 17.00-17.45, onsdag 11/8, onsdag 18/8 og onsdag 25/8, og det koster kun en 50’er.

MØD OS PÅ