Hirschholm – Slottet, der forsvandt

I 2021 kunne byen markere 250 året for ‘den kongelige affære’ på Hirschholm Slot. I den anledning blev den første af de årlige ’Hirschholm Festival’ afholdt den første søndag i september. Men hvad er det med det slot, der er så spændende, at det er værd at fejre med en årlig festival, selv om det ikke længere eksisterer? Det kigger vi nærmere på i en serie artikler om det overdådige slot, der engang stod i Hørsholm.

Caroline Mathilde, Struensee og Christian 7
Hørsholm Kirke
Hirschholm Slot

Byens stolthed

Hørsholms stolthed er – ironisk noket slot, som blev revet ned for over 200 år siden. Det blev kaldt for Nordens Versailles. Det kan være en anelse svært at forestille sig, når man går op ad alleen til Hørsholm kirke. Skulle der her have ligget et slot, der overgik alt, hvad der ellers var bygget i Danmark på den tid? I dag ser vi grønne træer, livet i søerne og den smukke kirke majestætisk omgivet af natur. 

Mindre end 70 år som slotsby

Slottet blev opført i 173044 af hofbygmester Lauritz de Thurah som sommerresidens for Christian 6. og dronning Sophie Magdalene.

Thurahs barokslot stod færdigt i 1744. Slottet, der var omgivet af et franskinspireret haveanlæg, blev kaldt ‘Nordens Versailles’ og blev regnet for et af de smukkeste slotte i Europa.

Det var dronning Sofie Magdelene, der fik opført det imponerende slot i Hørsholm. Her skulle fyrster fra hele verden komme på besøg og imponeres af slottets pragt. Mindre end 70 år senere var slottet forsvundet – revet ned sten for sten og bjælke for bjælke.

Efter dronning Sophie Magdalenes død i 1770 overtog Christian 7. og Caroline Mathilde slottet. Der opstod hurtigt et nyt og sprudlende liv med Caroline Mathilde og Struense i spidsen for hoffet – og ‘den kongelige affære’.

Den 30. november 1771 forlod hoffet slottet for sidste gang, og fra den dag stod det øde hen til forfald.

Hovedbygningen blev nedbrudt 1810–12 blandt andet for at skaffe materialer til opbygningen af det netop nedbrændte Christiansborg Slot. 

Hirschholm Festival Hørsholm
Hirschholm Festival Hørsholm
Hirschholm Festival Hørsholm

Hirschholm Festival – kongelig underholdning for store og små.

Første søndag i september genoplives  Struensee, Caroline Mathilde, Christian 7. og andre skønne personligheder fra slottets storhedstid og den hede kærlighedsaffære omkring 1771 i Hørsholm Slotshave.

Her er mulighed for at opleve flere af de 250 år gamle aktiviteter, male våbenskjold, underholdning med saloner, koncerter og meget mere.

Der vil være forskellige lækkerier fra det søde køkken og drikkevarer fra lokale leverandører. Besøg deres pavilloner på festivalpladsen. Medbring evt. tæppe og picnickurv.

LANGAUGE »