Skulpturer og kunst i Hørsholm og Rungsted

Gå på opdagelse blandt statuer og skulpturer i Hørsholm og Rungsted. Her i byen finder du masser af kunst i gadebilledet af kunstnere som Kristian von Hornsleth, Lin Utzon, Anders Nyborg, Mogens Møller, Luciano Minguzzi, Hanne Varming og mange flere. 

Til flere af byens skulpturer knytter der sig endda sjove eller spændende historier om kunstneren eller lokalhistorien. Efter oversigten over skulpturerne finder du også en oversigt over byens gallerier og kunstudstillinger.

kunst i gadebilledet

Stabletskulptur i skæv balance’
Gl. hovedgade, 2970 Hørsholm

Skulpturen der blev stjålet (11)

Ved Fuglsanghus i Gl. Hovedgade står en 2,75 m høj skulptur med den mundrette titel ’Stabletskulptur i skæv balance’. Den er skabt i 1988 af Markan Christensen, som var en anerkendt, alsidig og produktiv kunstner. Skulpturen vejer 200 kilo og er fremstillet i cortenstål.

Oprindelig stod den ved Hørsholm Hospital, men en dag i 2015 var den blevet stjålet. Den blev siden fundet på Flyvestation Værløse efter en efterlysning i TVLorry. 

Skulpturen blev fragtet hjem og kom i gode hænder. Nyistandsat blev den i 2016 afsløret på sin nye og passende plads ved Fuglsanghus, som er byens udstillingshus.

Kristian von Hornsleth Forskeren af Eske Willerslev
stadion allé, 2970 Hørsholm

Forskeren

I 2021 landede den 4 tons tunge bronzeskulptur ’Forskeren’, skabt af Kristian von Hornsleth og forskeren Eske Willerslev, på Stadion alle. Den står mellem gymnasiet og Vallerødskolen og skuer over mod idrætsparken.

Skulpturen forestiller en abstrakt afbildning af forskeren og eventyreren Eske Willerslev. Ideen og budskabet er at hylde nulevende forskere, der virkelig gør en forskel. Ikke alle kan blive reality stjerner, men at vi bør stræbe efter at blive kloge, udfolde vores potentiale og måske blive forsker.

Forskeren blev indviet 17. maj 2021 og er dermed byens nyeste skulptur.

Lin Utzon Hørsholm Sognegård
Barakstien, 2970 Hørsholm

De 24 duer (3)

På Hørsholm Sognegård flyver 24 duer, der alle er forskellige. I midten flyver en due med en guldbelagt olivengren. Duerne er udført i nubret aluminium, som lyset reflekterer i og giver liv til kunstværket.  

Lin Utzon, der er kunstneren bag duerne, sagde ved indvielsen i 2013 om kunstværket: ’Duerne repræsenterer fredsduen, som kommer ned fra himlen med Helligånden, hvorved bygningen og alle de barmhjertige gerninger, der organiseres her, omsluttes af det gode’. 

Løb eller gå ‘skulptur-ruten’

Inden for bare 1500 meter i fugleflugt står 12 af byens flotte skulpturer. Ta’ turen forbi når du har løbeskoene på, eller gå turen alene, eller sammen med andre.

I oversigten med skulpturer kan du se nummeret fra kortet, så du ved hvilke skulpturer du kommer forbi på turen.

 

Kort over skulpturer Hørsholm
Lin Utzon Ådalsparken Hørsholm
Ådalsparken, 2970 Hørsholm

Gavlkunst af Utzon

Lin Utzon står bag vægkunstværket på Ådalsparkens gavl fra 1994. Motivet går igen i mange af hendes værker fra en årrække, hvor hun bl.a. skabte porcelænsvaser for Royal Copenhagen og flisevægge i bl.a. Københavns lufthavn, hovedkontorerne for Toms Fabrikker i Ballerup og Volvo i Gøteborg.

Lin Utzon er datter af arkitekt Jørn Utzon, som i 2003 modtog Pritzker-prisen. Han er verdenskendt for at have tegnet Sydney Opera House, der er en af de mest kendte bygninger i verden. Lin Utzons hus i Hellebæk er et af de få eksempler på Jørn Utzons arkitektur i Danmark.

Dronning Caroline Mathilde statue i Hørsholm Hovedgade Mogens Møller kunst
hovedgaden, 2970 Hørsholm

Caroline Mathilde og Struensee (1)

På torvet i gågaden står to bronzefigurer. De forestiller dronning Caroline Mathilde og Struensee i det øjeblik, hvor deres kendte og fatale kærlighedshistorie slutter.

Hun står i erindringens tåge på den klode, som vakler under hende, mens hun ser på Struensee. Struensee-figuren forestiller det sekund, hvor livet forlader ham i en sky af damp.

Mogens Møller har skabt skulpturerne i 1990 i anledning af 250 året for byens grundlæggelse.

Den lange vandring ved Dronninge Dammen
usserød kongevej, 2970 Hørsholm

Den lange vandring (2)

Ved Dronningedammen nærmest svæver denne kæmpestore sten på magisk vis hen over græsset. Om aftenen belyses den nedefra. 

Stenen blev fundet i 1987, da man gravede ud til Trommen, der hvor Hørsholm Klædefabrik før havde ligget. Den 14 tons tunge sten blev ført med ismasserne hertil under Istiden fra Mellemsverige. Den havde således været på en lang vandring.

Håndværkerforeningen donerede stenen til Hørsholm Kommune til byens 250-års jubilæum i 1989. Stenen stod tidligere på Apotekertorvet og fik sin nuværende placering i 2015. I folkemunde bliver stenen også kaldt Håndværkerstenen.

Skulptur Anders Nyborg ved Mortang Advokater
folehavevej, 2970 Hørsholm

Grantræer i jern (5)

Skulpturer af den lokale kunstner Anders Nyborg. Anders Nyborg boede i mange år i Rungsted og drev i 25 år også et forlag fra Hørsholms gamle rådhus, Rungstedvej 13. Skulpturerne stod oprindeligt ved hans  bolig på Rungstedvej 73.

Da den senere ejer Tom Mortang sælger ejendommen, flytter han skulpturerne til deres nuværende placering foran det gamle domhus, der i dag huser firmaet Mortang Advokaterne.

Skulptur Anders Nyborg ved Mortang Advokater
folehavevej, 2970 Hørsholm

Skulptur af Anders Nyborg (4)

Hele haven omkring Mortang Advokater er omdannet til en skulpturpark med værker af Anders Nyborg. Denne fine skulptur står meget smukt nord for det gamle domhus i lavningen, der er resterne af en kongelig fiskedam fra 1700-tallet.

Domhuset har udover at fungere som ting- og arresthus også tidligere huset byens bibliotek.

Skulptur Anders Nyborg ved Mortang Advokater
folehavevej, 2970 Hørsholm

Skulptur af Anders Nyborg (5)

Gennem jernlågen til domhusets gård kan man se endnu en skulptur af den lokale kunstner, Anders Nyborg. Anders Nyborg arbejdede både som billedkunstner og maler, og overalt i Danmark kan man opleve hans værker.

Han boede i Hørsholm i mange år af sit liv, men i de sidste år delte kunstneren sin tid mellem Bornholm og Mallorca i Spanien. På Bornholm blev han især kendt for sit galleri i Brænderigænget i Svaneke.

Anders Nyborgs skulptur på Louiselund
Louiselund, 2970 Hørsholm

Solen

I haven på plejecenteret Louiselund kan du opleve endnu en skulptur af Anders Nyborg. Solen er rejst i 2014 og er skabt af den dengang 80-årige kunstner.

Anders Nyborg havde i sin levetid flere kunstforlag og gallerier. Han var det yngste optagede medlem, da han i 1964 blev optaget i Rotary Hørsholm. Han var medlem i over 50 år.

Som 50-årig stoppede han sin karriere som forlægger, hvor han havde haft stor succes med sin egen opfindelse, inflight-magasiner, som sidder i lommerne i ryggen på alle flysæder.

Skulptur i bronze Peter Hesk Møller
venlighedsvej, 2970 Hørsholm

Skulptur i bronze Peter Hesk Møller (9)

Denne flotte skulptur i bronze af Peter Hesk Møller kan opleves i DTU Science Park i Hørsholm. Opstillet i 2005. 

Peter Hesk Møller er mest kendt for hans organiske skulpturer i bronze. Han har støbt egne skulpturer i bronze siden 1986, men har også skabt markante marmor- og teglskulpturer.

I de første år som billedhugger kom inspirationen til organiske former fra naturen. Senere blev han inspireret af dans og bevægelse; bløde, feminine former i dialog med maskuline, mere kantede.

Luciano Minguzzi skulptur<br />
Sei personnagi
agern alle, 2970 Hørsholm

Sei personnagi (7)

Her findet du skulpturen ‘Sei personnagi’  (Seks personer) af den italiensk billedhugger Luciano Minguzzi (1911-2004) fra Bologna.

Han udstillede første gang i 1943. Hans ungdomsværk var ikke blot inspireret af etruskisk og asiatisk kunst, men også af tidens kunstnere som Pablo Picasso og Marino Marini.

Luciano Minguzzis værker kan findes på Museum of the Fabbrica del Duomo, i Museum of Modern Art i Vatikanet og i Galleries of Modern Art i Rom, Milano, Bologna, Firenze, Trieste, Verona mf. 

Skulptur ukendt kunsner
bøge alle, 2970 Hørsholm

Skulptur af Morten Nielsen (8)

Vi kender desværre ikke navnet på denne flotte skulptur af Morten Nielsen, der både arbejdede som stenhugger, billedhugger, maler og tegner. Morten Nielsens materialebehandling var præget af hans uddannelse som stenhugger.

Indtil begyndelsen af 1960erne arbejdede han fortrinsvis naturalistisk med menneskefiguren som centralt tema. Efterhånden udviklede han en mere abstrakt stil med former af større eller mindre kompleksitet.

‘den åbne port’ af Bjørn Rødding
agern alle, 2970 Hørsholm

Den åbne port (10)

Foran DONG i DTU Science Park i Hørsholm kan du opleve værket ‘den åbne port’ af Bjørn Rødding.

Bjørn Rødding var uddannet ingeniør og derved autodidakt billedkunstner. Han arbejdede oftest i metal og ofte i blå nuancer.

Bjørn Rødding lavede også flere skorstens- og gavlmalerier f.eks. skorstenen ved Brøndby Fjernvarme. Bjørn Rødding døde 2010.

Hans Jakob skulptur af Hanne Varming
Vallerød Banevej, 2960 Rungsted

Hans Jakob skulptur af Hanne Varming

På Rungsted Private Realskole kan du opleve skulturen Hans Jakob af Hanne Varming. Hanne Varming er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi 1958-1965.

Hun har lavet figurer og skulpturer af kendte bl.a. Victor Borge, kongehuset og adskillige politikere.

De mest kendte figurer er af helt almindelige mennesker, som hun har set det smukke i.

Mosaik på væg af Else Alfelt
rungsted skole, 2960 Rungsted

Mosaikvæg af Else Alfelt

Else Alfelt ( 1910 -1974 ) begyndte at male som ganske ung, men fik aldrig en kunstuddannelse. Hendes malestil udviklede sig i retning af det abstrakte. Hun var medlem af Høstudstillingerne fra 1942 og tilsluttede sig i slutningen af 1940’erne COBRA.

Else udførte senere store og farveprægtige mosaikudsmykninger som denne til *Regnbuen’ til Rungsted Skole (1953-57), men også til blandt flere, Langeliniepavillonen i København. 

Buste af Caroline Mathilde af Morten Modin
Søndre Jagtvej, 29 70 hørsholm 

Caroline Mathilde og Struensee

Der er ikke tidligere lavet buster af Struensee og Caroline Mathilde – før nu. På Hørsholm Egnsmuseum kan du opleve samtidskunstneren Morten Modin enorme buste af Struensee og hans farverige buster af Caroline Mathilde.

Morten Modin er en dansk billedkunstner, bosat i København. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunst Akademi i 2014.

Værkerne kan opleves på Hørsholm Egnsmuseum frem til november 2023. 

Traner som træskulptur
Breeltevej 1, 2970 Hørsholm

Træskulptur tranerne 

Ved indkørslen til Breetleparken står denne flotte skulpur med de fire traner. Denne træskulptur er ligeledes udført af skulptør Finn Rune fra Hørsholm.

Der findes mange skulpturer i byen af Finn Rune, der også har udstillet på Hundested Havn, hos H. Lundbeck, i Horsens og Peru. Finn Rune laver ud over sine træskulpturer også ‘kunst med funktion’ i form af møbler mv. Han stod også bag dåbsgaven til HKH Prins Christians fra Fredensborg Kommune. 

Træskulptur af Finn Rune
usserød kongevej, 2970 Hørsholm

Den barmfagre blafferpige

På Usserød Kongevej 120 foran den gamle doktorbolig fra 1794 kan du opleve flere af skulptør Finn Runes værker. 

Den mest iøjenfaldende er nok den unge barmfagre blaffer, der har taget opstilling foran andre af Finn Runes skulpturer. På bænken bag blafferen sidder en mand og nyder en øl, og rundt om hjørnet på Kokkedalsvej finder du to skolebørn, en dreng og en pige.

Træskulptøren Finn Rune er byens lokale ‘savfører’ med værksted og galleri i byen.  

Sælen Rungsted Strandvej
rungsted strandvej, 2960 rungsted

Sælen

Siden 2003 har ‘sælen’ stået på hjørnet af Rungsted Strandvej og Bukkeballevej og skuet ud til sine artsfæller i Øresund. Sælen er også udført af skulptør Finn Rune fra Hørsholm og er efterhånden et ikonisk varetegn på turen op ad Strandvejen.

For år tilbage var der hærkværk mod sælen, hvor den mistede noget af næsepartiet. Siden har Finn Rune tilpasset hovedet igen, men det er altså en skulptur med modifikationer, man i dag kan opleve på hjørnet af Strandvejen.  

Relief af Axel Poulsen
hørsholm kirkegård, 2970 Hørsholm

Skulptur af Axel Poulsen (6)

På Ragoczy’s familiegravsted (grav nr. 2190) på Hørsholm Kirkegård kan du opleve denne smukke skulptur af den danske billedhugger Axel Poulsen ( 1887 – 1972 ). Axel Poulsen var ven af familen Ragoczy, der byggede og boede på ‘Smidstrupøre’ i Rungsted.

Axel Poulsen er nok mest kendt for mindesmærket ‘For Danmark/Moderen med den dræbte søn’ i Mindelunden i Købehavn. Af andre store værker kan nævnes ‘Marselisborgmonumentet’ i Århus, ‘Genforeningsmonumentet’ i Fælledparken og ‘Frihedsmonumentet’ ved Gentofte Rådhus. 

byens gallerier

Galleri X i Rungsted, kunstgalleri

Galleri X

I Pennehave ligger dette lille galleri i to etager, der er specialiseret i moderne kunst. Kunsten er valgt med hjertet med vægt på de interessante historier. Kunstnerne er både etablerede navne og ’nye og grønne’ men dygtige kunstnere. Galleriet laver forskellige aftenarrangementer med vinsmagning, tapas og foredrag.

Galleri 5000 Rungstedgaard Skulpturpark

Rungstedgaard Skulpturpark

Den smukke store park med udsigt til Øresund på Rungstedgaard danner rammen om en skulpturpark med 36 forskellige store skulpturer.

Skulpturparken er etableret i et samarbejde mellem Galleri 5000 og Rungstedgaard Hotel- og Konferencecenter, og alle værker er til salg. Der er gratis adgang til parken. 

my beautiful gallery

My Beautiful Gallery

Vidste du, at der ligger et galleri i den smukke gamle stationsbygning på Østre Stationsvej? De har både nationale og internationale navne og kunst i alle prisklasser. Webshoppen har altid åbent, hvis det kniber med at komme forbi i åbningstiden. Galleriet er mere end et galleri, da der afholdes koncerter, fredagsbar, debataftener og meget mere. Det er altid interessant at svinge forbi.

mere kunst i byen

Karen Blixen malerier

Karen Blixen Museum

Karen Blixen er mest kendt for sit forfatterskab, men hun var også en virkelig dygtig tegner og maler. Hun tegnede og malede fra, hun var helt ung og gerne ville være billedkunstner. Hun opnåede da også at blive optaget på kunstakademiet.

På Karen Blixen Museum kan du opleve en perlerække af Karen Blixens mest ikoniske værker og en masse af hendes utrolige tegninger.

+ læs mere

Keramiker Louise Heisel

Keramiker Louise Heisel

I butikken i Rungsted finder du både Louise Heisel’s værksted og udstilling af hendes estetiske keramik. Louise Heisel finder inspiration til sin keramik gennem naturens farver og former skabt gennem symetrisk gentagelse. Ud over Louise’s  tactile dut serie, laver hun også flere forskellige ophæng som klokker og ornamenter, keramikkurser og meget andet. 

+ læs mere

Fuglsanghus Hørsholm Aktiv Kunst

Fuglsanghus

Fuglsanghus bruges til skiftende udstillinger af Hørsholm Kunstforening og Aktiv Kunst. Huset blev bygget i 1764 til slotsgartner Johan Tobias Pflügger ved Hirschholm Slot. Det ligger i Gl. Hovedgade,  Hørsholm.

Aktiv Kunst gennemfører 5-6 årlige fællesudstillinger, og resten af året udstiller Hørsholm Kunstforening i huset. Der er åbent fredage, lørdage, søndage og helligdage kl. 12.00 – 17.00

+ læs mere

LANGAUGE »