Elleskovstien, Sjælsø og Nebbegård

byens mangrove er en spændende og anderledes naturoplevelse

Det er lidt af en hemmelighed, at Hørsholm har sin egen mangrove. Kun et beskedent skilt på Nebbegårds Alle afslører, at her kan man få en helt særlig oplevelse.

Mangrove – ja, det er også den association, vi får, når vi går på Elleskovstien. Den første del af stien er en gangbro, som fører fra Nebbegårds alle ned til Sjælsø. Gangbroen går igennem et større vådområde. Stien slynger sig gennem Elleskoven, der står under vand det meste af året. Ved Sjælsø fortsætter stien langs søbredden vestpå, og vandreruten byder på udsigt ud over Sjælsø og et rigt fugleliv.

Find vej til Elleskov stien
Elleskoven i Hørsholm
Elleskovstien i mangroven i Hørsholm ved Nebbegård

Mangroven

Træstien gennem Elleskoven er 280 meter lang og forbinder Nebbegårds Alle med trampestien i Sjælsølund Skovs sydøstlige ende.  

Elleskoven, også kendt som ‘Danmarks mangrove’, er domineret af rød-el. Denne unikke trætype trives bedst, når jordbunden er vanddækket i store perioder af året. Det skaber en særlig atmosfære og giver besøgende en helt særlig oplevelse af mangrove.

En gåtur langs stien og den frodige bevoksning med det varierende dyreliv er en herlig måde at tilbringe en dag i naturen på.

Dyrelivet i området er også rigtig spændende. Hvis man er heldig, kan man opleve fiskehejre, skarv, rørhøg, duehøg, natugle og muligvis endda havørn eller vandrefalk. Er man ekstra heldig, så kan måske opleve den smukke isfugl, der også holder til i mangroven.

Elleskovstien mangroven med udsigt over Sjælsø i Hørsholm ved Nebbegård
Isfugl Elleskovstien i mangroven i Hørsholm ved Nebbegård
Elleskovstien af Peter Leschly

Sjælsø 

For enden af den 280 meter gangbro i mangroven dukker Sjælsø op. Man kan gå hele vejen rundt om Sjælsø. Ruten er 13 km lang og tager mellem 2,5-3 timer på gåben og ca. 1 time på cykel.

Er man til en kortere tur, kan man svinge til højre, hvor Elleskovstien møder Sjælsø, og gå en tur op til den gamle avlsgård Nebbegård.

Nebbegård

Ejendommen Nebbegård har et bygningsareal á 5.098 m². Den blev opført som avlsgård i 1803, efter den tidligere gård brændte. 

I gården står dog stadig statuen af brødfabrikant E. H. Ludvigsen (1859–1928), der boede her i starten af 1900-tallet. Han blev i 1902 kompagnon i brødfirmaet, der dengang hed ‘Schulstad & Ludvigsen’.

Under 2. Verdenskrig var tyske soldater indlogeret på Nebbegård.

Fra 1974 til 1994 havde den såkaldte ‘røde højskole’ Tidens Højskole til huse i bygningerne. Højskolens vision var at debattere klassekampen. Siden 1985 havde der stået en bronzestatue af Lenin foran hovedhuset. Statuen blev taget ned, da højskolen lukkede i 1994. Den står i dag i skammekrogen i baggården på Arbejdermuseet i København. 

Senere blev Isterød Højskole og Efterskole drevet på stedet til, skolen gik konkurs i 2011.

Grunden og ejendommen er i dag ejet af Kongeegen A/S. De har vision om at renovere og istandsætte bygningerne og indrette ejerboliger med store fællesarealer. ‘Vi ønsker at genskabe stedets storhed og liv og tror, det kan blive en charmerende lille landsby’, kan man læse på deres hjemmeside.

Elleskoven og Nebbegård ved Sjælsø i Hørsholm
Elleskoven og Nebbegård ved Sjælsø i Hørsholm
E. H. Ludvigsen (1859–1928)
LANGAUGE »