Kløverstierne i Hørsholm

For børn

Naturoplevelse

Adresse

Usserød Kongevej (over for Reichhardstien )

2970 Hørsholm

Kontakt

Åbningstider

Hele året – hele døgnet

 

Velkommen til Kløverstierne i Hørsholm! Tag med på en spændende rejse gennem byens skjulte perler og ukendte afkroge. De fire afmærkede vandre-, løbe- og cykelruter starter ved Kløverpælen i PH Park (Usserød Kongevej over for Reicahhardstien) og forbinder særligt interessante steder i byen. Med Kløverstierne er det nemt for hele familien at komme ud og nyde både gåtur og sjove oplevelser på samme tid.

Kløverstierne er en del af et landsdækkende stikoncept, der har til formål, at vi skal genopdage og gå på opdagelse i egne byer – eller lege turister i resten af landet.

Ved at udnytte eksisterende veje og stier er der skabt afmærkede ruter, der forbinder steder, der formidler viden og små historier om lokalområdet. Men Kløverstierne byder også på meget mere end det.

Vælg mellem forskellige ruter med distancer på 2,5 – 5,3 – 7,6 eller 21 km, alt efter ønsket længde og tid. Uanset om I foretrækker at gå, cykle eller stå på rulleskøjter er Kløverstierne tilgængelige for alle.

 

Start ved Kløverpælen

Fra Kløverpælen, som er placeret i Usserød, udspringer fire forskellige ruter i forskellige længder og farver. Herfra bliver I guidet gennem Hørsholm. Så tag familien med og vær klar til at udforske og nyde alt det, vores smukke by har at tilbyde.

Kløverpælen står ved PH Park, der har fået sit navn efter den verdenskendte møbeldesigner Poul Henningsen, der var bosat i Hørsholm i mange år.  PH Park er den tidligere sygehusgrund, der fra 1897-2011 husede Hørsholm Hospital, tidligere Usserød Sygehus.

Parkering

Ankommer I i bil, kan I parkere lige rundt om hjørnet på Bolbrovej. Her er der oftest flere frie parkeringspladser med gratis parkering.

Bus

Hvis I kommer med bussen, kan I benytte følgende busser: 150S, 550S, 354, 381, 384 og 375R. Stå af ved stoppested Usserød Kongevej/Bolbrovej.

Kort med startpunkt for Kløverstierne i Hørsholm
PH Park tidligere Usserød Sygehus Hørsholm 1955
Usserød Sygehus 1955 – Foto: Danmark set fra luften
Usserød Hørsholm Sygehus inden nedrivningen
Hørsholm Sygehus 2015 – Foto: Arkiv.dk

Grøn rute – legepladserne

Denne rute er 2,5 km lang.

Denne rute er den korteste af Kløverstierne og fører jer igennem ‘pip-kvarteret’ af veje som Mågevej, Nattergalevej og Gærdesmuttevej og forbi 2 af byens legepladser, hvor den største er Eventyrlegepladsen på Nattergaleengen.

I kommer forbi en Netto på vejen, hvis der er behov for at tanke op, inden der skal brændes krudt af på legepladserne.

Kløverstierne Hørsholm Usserød Mølle
Blå rute – Usserød Mølle
Kløverstierne i Hørsholm Stampedammen
Blå rute –  Stampedammen
Kløverstierne Hørsholm Stampen
Blå rute – Stampen til den Kongelige Militære Klædefabrik

Blå rute – Industrien i Hørsholm

Denne rute er 5,3 km lang.

På den blå rute får I et indblik i, hvad vandkraften i Usserød Å har betydet for den industrielle udvikling i Hørsholm. Det industrielle eventyr i Hørsholm startede så langt tilbage som i 1790, og I kommer forbi flere af de historiske bygninger.

På ruten ligger nogle af de helt gamle industribygninger som den Kongelige Militære Klædefabrik (1790), Usserød Mølle (1760), Usserød bryggeri (1859) og de gamle arbejder boliger (omkring 1900). I kommer dog også forbi en masse andet af byens historie, blandt andet der hvor den tidligere Amstedam Kro lå. Da Usserød Kongevej blev anlagt i 1764-1775, blev den hurtigt den vigtigste færdselsåre gennem Hørsholmegnen. Derfor flyttede kroen fra Usserød landsby ud på Kongevejen og skiftede navn til Amsterdam Kro. Man mener, at navnet er opstået efter en sproglig misfortåelse mellem byens borgere og  tysktalende hof, der var på Hirschholm Slot i perioden, hvor Caroline Mathilde, Christian 7. og Struensee brugte slottet.

Amsterdam Kro på Usserød Kongevej i år 1907
Blå rute – Amsterdam Kro med rejsestalden til højre i år 1907.
Kløverstierne Hørsholm Kongelige Militære Klædefabrik
Blå rute – Kongelige Militære Klædefabrik
Kløverstierne Hørsholm
Blå rute – Usserødværket

Rød rute – Slotshistorie og gyserhistorie

Denne rute er 7,6 km lang.

Den lokale forfatter, Tobias Stenbæk Bro, har skrevet gysernovellen ‘Allikernes Arv’ specielt til denne rute. Novellen, der kan høres som lydbog på ruten, er indtalt af den berømte Preben Harris. Novellen er ikke egnet for børn, som vil få det til at løbe koldt ned ad ryggen på selv de mest modige.

Mens I bevæger jer gennem byen på den røde kløversti, vil I opleve flere historiske bygninger og fascinerende områder i Hørsholm. Ruten fører jer gennem ådalen ved Usserød Å og giver jer mulighed for at udforske det smukke område omkring Hørsholm Kirke og Slotshaven.

Kløverstierne i Hørsholm rød rute. kig ud over Usserød Ådal på en sneklædt vinterdag
Rød rute – Udsigt over Usserød Ådal
Kløverstierne Hørsholm Alikkens Arv gyserhistorie på lydbog
Rød rute – Alikkens Arv han høres på mobilen
kig til Hørsholm Kirke i slotshaven på rød rute på Kløverstierne i Hørsholm
Rød rute – Hørsholm Kirke i Slotshaven
 

Undervejs på den røde rute vil I også blive præsenteret for flere spændende boligbyggerier, der viser mangfoldigheden i Hørsholm.

En del af ruten fører dig langs åen og over markerne, hvor du kan nyde glimt af den omkringliggende natur. Lad dig forføre af åens rolige strøm og lad dig inspirere af det frodige landskab, der omgiver dig.

Et særligt smukt stykke på ruten fører dig gennem slotsdelen af Hørsholm og forbi det gamle Jagt- og Skovbrugsmuseum. Desværre blev museet lukket under den statslige udflytning, men dets historiske betydning og tragiske skæbne vil fortsat være en del af ruten og en påmindelse om en spændende kulturarv i byen.

Kløverstierne i Hørsholm Gammel Hovedgade Postholdergården
Rød rute – Gammel Hovedgade
Kløverstierne i Hørsholm Mølle og de gamle lygtepæle i Gammel Hovedgade
Råd rute – Hørsholm Mølle
Kløverstierne Mortenstrupgård i Usserød Ådal i Hørsholm
Rød rute – Mortenstrupgård

Sort rute – Slotte, Øresund og skov

Denne rute er 21 km lang.

Hvis I snører vandreskoene og tager afsted på den sorte kløversti, kommer i vidt omkring i byen. En stor del af ruten går langs Strandvejen, ligesom en stor del af ruten går igennem Folehaveskoven, her er altså masser af naturoplevelser på denne rute. 

Kokkedal Slot Copenhagen eksklusive slotsophold
Sort rute – Kokkedal Slot
Strandvejen ved Rungstedlund / Karen Blixens hjem ca 1890
Sort rute – Strandvejen og Rungstedlund ca 1890
Rungsted Strand
Sort rute – Rungsted Strand

På den sorte rute kommer i forbi rigtig mange historiske steder i både Hørsholm og Rungsted. Den lange Kløversti på 21 km tager jer forbi det skønne område ved Kokkedal Slot, Sophienberg Slot og Strandbjerg, videre lang Øresund til havnen og historierne om den første havn og det gamle fiskerleje. Når I har været forbi Rungsted Station og Remisen, går turen ind i Rungsted Hegn og Folehaveskoven, inden det sidste af ruten tager jer igennem Hørsholm og tilbage til Kløverpælen ved PH Park.

Rungsted Station 1909 Stationsforstanderen og drageren står parat ved togets ankomst.
Sort rute – Rungsted Station 1909 Foto: arkiv.dk
Linstows gravsted i Folehaveskoven
Sort rute – Linstows gravsted
bålplads Rungsted hegn Nordsjælland bål i skoven
Sort rute – Shelter og bålplads i Folehaveskoven

Oplev også..

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/kloeverstier-nordsjaelland/

Fuglereservatet på Rungstedlund

Året rundt kan man gå en tur i det store fuglereservatet på Rungstedlund, Karen Blixens hjem. I fuglereservatet er der opsat 200 redekasser til de besøgende trækfugle. Besøg Karen Blixens gravsted og hils på køerne. 

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/kloeverstier-nordsjaelland/

Rungsted Havn

Med udsigt til Øresund og terrasse ud mod Rungstedlunds park og fuglereservat, er Cafeen en af de smukkest beliggende i landet. Nyd en let frokostanretning, smukt anrettet smørrebrød eller en lækker søndagsbrunch. Du kan besøge caféen uden at betale entré til museet. 

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/kloeverstier-nordsjaelland/

Hørsholm Slotshave

Gå en tur i Hørsholm slotshave og mærk det historiske vingesus mellem de høje, gamle lindetræer. Her fandt kærlighedsaffæren sted mellem Caroline Mathilde og Struensee for mere end 250 år siden.

LANGAUGE »