Hørsholm Kirke
Naturoplevelse
Adresse
Kirke alle 1
Kontakt
Åbningstider
Fra 15. april-15. september + uge 42
Mandag-fredag kl. 10-12
Info
Hørsholm kirke ligger smukt på holmen i vandet omgivet af en kolossal grøn kulisse af flotte, gamle træer. Den er nok byens mest fotograferede bygning, som den ligger og spejler sig i søens vand. Ofte i selskab med svaner og ænder.
Det er også et fantastisk syn, når man kommer kørende ad Usserød Kongevej, og kirken ligger for enden af alleen. Når kirkedørene står åbne, er det som om man kan se helt ind på alteret fra sin bil.
Hørsholm kirke er opført der, hvor Hirschholm slot engang lå. Eller mere præcist på den tidligere slotsplads.
Da kongefamilien havde forladt Hirschholm slot i 1772, brugte de lokale bønder og borgere slotskapellet som kirke. Slotskapellet blev derfor stående, da man rev slottet ned i 1810-12.
Kapellet forfaldt dog om ørene på dem. Man endte med også at rive kapellet ned for at bygge en ny kirke – på et meget stramt budget.
C. F. Hansen blev udpeget som arkitekt for den nye kirke. Han var på det tidspunkt landets førende arkitekt og var i gang med at bygge Vor Frue kirke i København.
Byggeriet af Hørsholm kirke startede i 1820, og kirken kunne indvies tre år senere i 1823.
Kirken er bygget i stram klassicisme – ligesom Vor Frue kirke. Man kan tydeligt se slægtskabet mellem de to kirker; den enkle facade, klokketårnet og indgangspartiet – og indenfor de høje søjler og det åbne kirkerum,
Kirken er i dag et af byens pejlemærker, og vi elsker området omkring kirken. De historiske begivenheder udsprang herfra og er med til at sætte byen på det historiske danmarkskort.
Byens ‘vugge’ stod nok her på dette sted. Hvis man skal pege på et sted. Byen har ihvertfald sit navn herfra, Hirschholm.



Fakta om C. F. Hansen
Christian Frederik Hansen blev født den 29.februar 1756 som søn af en fattig skomager. Som 10-årig blev han optaget på Kunstakademiet. Fra 1808 var han arkitekturprofessor, og han var direktør for Kunstakademiet af flere omgange. Han døde i 1845.
Hans mest kendte bygningsværker er nok Christiansborg slotskirke, Københavns byret, Metropolitanskolen og ikke mindst Vor Frue kirke. Hans bygninger præger i høj grad det københavnske bybillede. Han var nemlig med til at genopbygge København efter branden 1795 og det engelske bombardement i 1807.
Og altså også Hørsholm kirke. Som et af de få bygningsværker udenfor København – i Nordsjælland.

Arven fra Hirschholm slot
Da Hirschholm slot blev revet ned, genbrugte man så meget som muligt til nye formål. Og noget blev tilbage i Hørsholm til kirken.
Dele af urværket stammer fra Hirschholm slot ligesom en af kirkeklokkerne.
Døbefronten fra 1751 er også fra slotskapellet på Hirschholm Slot. Prinsesse Louise Augusta, som antageligt var barn af Struensee og Caroline Mathilde, blev døbt ved denne døbefront i 1771.
Hørsholm Sognegård
Kirkens sognegård ligger lige nord for kirken ved Ridebanen. Den er tegnet af Henning Larsen Architects og med stærk inspiration af Hørsholm kirke. Sognegården blev bygget i 2008 og er i dag rammen om en masse aktiviteter, som afholdes af kirken.
Den vestvendte mur er dekoreret af 24 duer, som er skabt af kunstneren Lin Utzon i 2013.

Byplakater fra Hørsholm Kirke
Peter Leschly, vores superdygtige lokale fotograf, har lavet et smukt udvalg af byplakater fra Hørsholm og Rungsted.
Plakaterne indfanger på smukkeste vis nogle af byens kendte og mindre kendte steder – oftest set fra oven.
Læs mere om Peter eller se udvalget af plakater.

Oplev i nærheden

































































Hørsholm Slotshave
Gå en tur i Hørsholm slotshave og mærk det historiske vingesus mellem de høje, gamle lindetræer. Her lå Hirschholm slot. Her fandt kærlighedsaffæren sted mellem Caroline Mathilde og Struensee for mere end 250 år siden.
Hørsholm Egns Museum
På vores lille hyggelige egnsmuseum kan du opleve en spændende udstilling om det forsvundne Hirschholm Slot, den kongelige affære og livet på slottet. Fortalt med nye vinkler og perspektiver.