Hørsholm Kirke 

Naturoplevelse

Adresse

Kirke alle 1

2970 Hørsholm

Kontakt

Åbningstider

Fra 15. april-15. september  + uge 42

Mandag-fredag kl. 10-12

 

Hørsholm kirke ligger smukt på holmen i vandet omgivet af en kolossal grøn kulisse af flotte, gamle træer. Den er nok byens mest fotograferede bygning, som den ligger og spejler sig i søens vand. Ofte i selskab med svaner og ænder.

Det er også et fantastisk syn, når man kommer kørende ad Usserød Kongevej, og kirken ligger for enden af alleen. Når kirkedørene står åbne, er det som om man kan se helt ind på alteret fra sin bil.

Hørsholm kirke er opført der, hvor Hirschholm slot engang lå. Eller mere præcist på den tidligere slotsplads.

Da kongefamilien havde forladt Hirschholm slot i 1772, brugte de lokale bønder og borgere slotskapellet som kirke. Slotskapellet blev derfor stående, da man rev slottet ned i 1810-12.

Kapellet forfaldt dog om ørene på dem. Man endte med også at rive kapellet ned for at bygge en ny kirke – på et meget stramt budget.

C. F. Hansen blev udpeget som arkitekt for den nye kirke. Han var på det tidspunkt landets førende arkitekt og var i gang med at bygge Vor Frue kirke i København.

Byggeriet af Hørsholm kirke startede i 1820, og kirken kunne  indvies tre år senere i 1823.

Kirken er bygget i stram klassicisme – ligesom Vor Frue kirke. Man kan tydeligt se slægtskabet mellem de to kirker; den enkle facade, klokketårnet og indgangspartiet – og indenfor de høje søjler og det åbne kirkerum,

Kirken er i dag et af byens pejlemærker, og vi elsker området omkring kirken. De historiske begivenheder udsprang herfra og er med til at sætte byen på det historiske danmarkskort.

Byens ‘vugge’ stod nok her på dette sted. Hvis man skal pege på et sted. Byen har ihvertfald sit navn herfra, Hirschholm.

200 års fødselsdag

Hørsholm Kirke fylder 200 år den 21. september 2023.
Da Hirschholm Slot ikke står til at redde, beslutter man at rive det ned i 1810-1812. Slotskirken bevarer man dog, så Hirschholmerne stadig kan komme i kirke. Nogle år senere vil man renovere Slotskirken, men arkitekt C.F. Hansen mener ikke at det kan svare sig at renovere på kirken i den gamle pavillon. I stedet laver han 3 forslag til en ny kirke, og Frederik 6. vælger forslag nummer to.
Den nyopførte kirke indvies 21. september 1823.
200 året for Hørsholm kirke fejres i septemper med flere begivenheder – læs mere i vores eventkalender.
Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/hoersholm-kirke/
Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/hoersholm-kirke/
Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/hoersholm-kirke/

Fakta om C. F. Hansen

Christian Frederik Hansen blev født den 29.februar 1756 som søn af en fattig skomager. Som 10-årig blev han optaget på Kunstakademiet. Fra 1808 var han arkitekturprofessor,  og han var direktør for Kunstakademiet af flere omgange. Han døde i 1845.

Hans mest kendte bygningsværker er nok Christiansborg slotskirke, Københavns byret, Metropolitanskolen og ikke mindst Vor Frue kirke. Hans bygninger præger i høj grad det københavnske bybillede. Han var nemlig med til at genopbygge København efter branden 1795 og det engelske bombardement i 1807.

Og altså også Hørsholm kirke. Som et af de få bygningsværker udenfor København – i Nordsjælland.

Fun facts 

Hørsholm Kirke er en brugt lokation i danske film og serier. Første gang kirken medvirkede i en dansk film var i 1937 i filmen ‘Der var engang en vicevært’, med blandt andet Osvald Helmuth og Victor Borge på listen over skuespillere. 

Vi skal lidt over 30 år frem til 1969 og filmen ‘Manden der tænkte ting’ før et filmhold igen var forbi kirken. I 1995 var den kulisse i filmen ‘Menneskedyret’, og i 00’erne fungerede Hørsholm Kirke som kulisse i filmene ‘At klappe med én hånd’ (2001), ‘Anja efter Vikror’ (2003) og ‘Arven’ (2003).  

To store danske serier ‘Rejseholdet’ sæsson 3 (2002) og Krønikken (2004) benytter også vores smukke Kirke som ramme om seriernes bryllupper. 

Hørsholm Kirke Krønikken DR 2004
Hørsholm Kirke Rejseholdet sæson 3 2002
Hørsholm Kirke Rejseholdet sæson 3 2002
Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/hoersholm-kirke/

Arven fra Hirschholm slot

Da Hirschholm slot blev revet ned, genbrugte man så meget som muligt til nye formål. Og noget blev tilbage i Hørsholm til kirken.

Dele af urværket stammer fra Hirschholm slot ligesom en af kirkeklokkerne.

Døbefronten fra 1751 er også fra slotskapellet på Hirschholm Slot. Prinsesse Louise Augusta, som antageligt var barn af Struensee og Caroline Mathilde, blev døbt ved denne døbefront i 1771.

Hørsholm Sognegård

Kirkens sognegård ligger lige nord for kirken ved Ridebanen. Den  er tegnet af Henning Larsen Architects og med stærk inspiration af Hørsholm kirke. Sognegården blev bygget i 2008 og er i dag rammen om en masse aktiviteter, som afholdes af kirken.

Den vestvendte mur er dekoreret af 24 duer, som er skabt af kunstneren Lin Utzon i 2013.

Du kan læse mere om byen arkitektur ved at klikke på ‘læs mere’.

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/hoersholm-kirke/

Byplakater fra Hørsholm Kirke

Peter Leschly, vores superdygtige lokale fotograf, har lavet et smukt udvalg af byplakater fra Hørsholm og Rungsted.

Plakaterne indfanger på smukkeste vis nogle af byens kendte og mindre kendte steder – oftest set fra oven.

Læs mere om Peter eller se udvalget af plakater.

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/hoersholm-kirke/

Oplev i nærheden

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/hoersholm-kirke/

Hørsholm Slotshave

Gå en tur i Hørsholm slotshave og mærk det historiske vingesus mellem de høje, gamle lindetræer. Her lå Hirschholm slot. Her fandt kærlighedsaffæren sted mellem Caroline Mathilde og Struensee for mere end 250 år siden.

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/hoersholm-kirke/

Hørsholm Egns Museum

På vores lille hyggelige egnsmuseum kan du opleve en spændende udstilling om det forsvundne Hirschholm Slot, den kongelige affære og livet på slottet. Fortalt med nye vinkler og perspektiver.

Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/hoersholm-kirke/

Hørsholm Bymidte

Her er butikker med alt, hvad man behøver til en hyggelig shoppingtur med familien eller veninderne. Der er mere end 100 butikker at gå på opdagelse i. Hørsholm Gågade, Hørsholm Midtpunkt og kulturhuset Trommen er byens centrum.

LANGAUGE »