Karen Blixen, Kenya og kaffen

Karen Blixen var en fantastisk iværksætter. Først var hun kaffedyrker og bestyrede en kaffefarm i Østafrika. Senere skabte hun det store forfatterskab og blev verdenskendt. Men hvorfor var det lige kaffe, hun kastede sig over som helt ung og nygift? 

Den ugifte Karen Dinesen havde en drøm om at ’opleve det store i verdenen’ – og havde en stærk udlængsel. Hun var inspireret af sin afdøde, elskede far, som også havde lært hende at gå på jagt som knap 9-årig.  

Selvom hun var forelsket i broren Hans, accepterede hun til sidst Bror von Blixen-Fineckes vedvarende frieri i 1912. Betingelsen var, at de skulle rejse ud i verdenen. Bror var adelsmand i Skåne, og Karen ville ikke nøjes med at leve som ‘baronesse’ i det sydlige Sverige. Den store verden kaldte. 

Gummi eller kaffe?

Længe overvejede de at tage til Penang i Malaysia, hvor Karen Blixens familie havde store gummiplantager. De besluttede sig dog impulsivt for Østafrika inspireret af ægteparret Fritze og Mogens Frijs af Frijsenborg. De var netop hjemvendt fra en fantastisk safarijagt i Britisk Østafrika, i dag Kenya, og var utrolig begejstrede for landet. Det var altså et ’tilfældigt’ møde, der afgjorde destinationen. 

Planen var, at de skulle købe en kvægfarm, da Bror havde erfaring med kvægdrift og mælkeproduktion. Han blev dog overtalt til at købe en nystartet kaffefarm på sin første rejse til Kenya. Kaffe var i stærkt stigende efterspørgsel i Europa, og mange øjnede en lukrativ forretning. Flere dyrkede allerede kaffe i Kenya. Til trods for Brors kvægerfaring blev kaffen altså valget for Karen og Bror.   

Den ugifte Karen ankom med skib til Mombasa i januar 1914, hvor Bror ventede på hende på havnen. De blev viet ved en uformel vielse og steg derefter ombord på et tog mod deres slutdestination. Det nygifte par var nu endelig sammen på vej til Ngong Hills for at blive kaffefarmere. Eventyret var finansieret af Karens mor og onkel Aage Westenholtz med, hvad der i dag svarer til over 16 millioner kroner.   

Karen Blixens kaffestel

Karen Blixen’s kaffestel på Rungstedlund

Karen Blixen i Kenya

Karen Blixen på jagt i Kenya

Karen Blixen M’Bogani Kenya

Karen Blixen på på kaffefarmen M’Bogani i Kenya

Kaffefarmen M’Bogani

Kaffeproduktionen i Kenya blev dog aldrig den iværksætterdrøm, som den var tænkt som. Den første udfordring var opdagelsen af, at nyplantede kaffetræer først giver en reel høst efter fire år. I årene derefter blev de mødt af adskillige udfordringer som manglende regn og frost, der ødelagde blomstringen. Kaffeindtægterne blev aldrig rigtig gode.   

I 1921 blev Karen og Bror separeret blandt andet på grund af hans utroskab. Bror forlod Karen og kaffefarmen M’Bogani. Med hjælp fra sin bror, Thomas Dinesen, lykkedes det at skaffe yderligere finansiering fra Danmark til at drive kaffefarmen videre. Karen blev nu indsat som manager.  

De efterfølgende ti år var Karen alene om at styre driften på kaffefarmen. Desværre blev økonomien og produktionen aldrig til det iværksættereventyr, det var tænkt som. Til sidst lukkede familieaktieselskabet for kaffeeventyret og erklærede virksomheden, Karen Coffee Company Ltd., konkurs.  

Den 14. juli 1931 forlod Karen Blixen endegyldigt farmen, kaffen og Kenya. Efter knap 18 år. Fraskilt, uden et job og uden en krone på lommen.  

Fotos: Karen Blixen Museum, Rungstedlund, Fotograf Therese Harris

karen blixen drak te

Selvom kaffedyrkning var Karen Blixens levevej i Kenya, så foretrak hun paradoksalt nok te fremfor kaffe. 

Årsagen skal nok findes i, at store dele af den hvide befolkning i Kenya var af britisk herkomst. I England var og er man jo vant til at drikke 5 o’clock tea. Denne tradition blev videreført i Kenya. Det var derfor nok helt naturligt for Karen Blixen at drikke te med hendes nye omgangskreds. 

LANGAUGE »