Hørsholm mølle
Museum
Adresse
Kontakt
Åbningstider
Kl. 10-13
Man kan besøge møllen og se, hvordan den er bygget. Hele vejen op til møllehatten.
Er man interesseret i de gamle håndværkerfag og deres værktøj, så skal man også besøge møllen. Det er som at træde ind i en tidslomme, ind i en historisk skattekiste. Her er samlet håndværktøj fra omkring 40 forskellige fag.
Meget stammer fra lokale håndværkervirksomheder, som har doneret deres værktøj og inventar. Der er også arbejdsteg-ninger og svendeprøver.
Udover håndværktøjet fra de gamle håndværkerfag er der gamle elinstallationer og stikkontakter, som man måske genkender fra gamle huse mv. Samlingen af gamle låse er også en virkelig sjov oplevelse.
Det er næsten som et kæmpe dukkehus, hvor man kan kigge igennem porten og fornemme, hvordan karetter er ankommet med gæster til slottet.
Hvis man vil forstå, hvilket fantastisk slot der engang lå her i byen, så er det netop her, man rigtig vil forstå det. Alle burde se den model.
Det er frivillige fra Håndværkerforeningen, der står for udstillinger-ne og fremvisningen på møllen og i sidebygningen. De kan fortælle mange historier, hvis man falder i god snak med dem.
Området omkring møllen inviterer til en lille picnic eller medbragt kaffe. Børn kan trygt løbe rundt på græsset.
Fakta om Hørsholm mølle
Hørsholm mølle blev bygget i 1890-91. Møllebygger Martin Johansen fra Hillerød og hans slægt drev mølleriet indtil 1977, hvor Hørsholm Kommune overtog møllen.
Møllen er en ‘selv-krøjer’; det betyder at kuplen med vingerne er selvstyrende og selv drejer op mod vinden. Det er vindrosen bag vingerne, som får kuplen til at dreje. Det var en stor forbedring, da mølleren ellers brugte meget tid på at justere vingerne. Vingerne var afhængige af en vindstyrke på mindst 5 m/s.
Da man byggede Hørsholm mølle, var vindmøller faktisk allerede stærkt på retur. Man installerede derfor allerede i 1895 en dampmaskine på Hørsholm mølle som supplement. Den blev senere udskiftet med en elektromotor.
Melmølleriet ophørte i 1957, mens salget af korn, foderstoffer og kunstgødning fortsatte frem til 1977.
Håndværktøjsmuseet blev åbnet i 1991 af den lokale håndværkerforening.
De frivillige ‘Studiekredsen’
Møllens frivillige er også kendt som ’Studiekredsen’. De mødes i vinterhalvåret hver tirsdag aften kl. 19.30 til et indlæg med efterfølgende ’herresnak’.
Studiekredsen består af 16-18 mænd i deres bedste alder. Gennemsnitsalderen er over 80, og de har en utrolig viden om møllen, udstillingen og hele byen. Studiekredsen har eksisteret siden 1940 og er dermed en af de ældste af sin art. Nye medlemmer er meget velkomne.
Byplakat fra møllen
Peter Leschly, vores superdygtige lokale fotograf, har lavet et smukt udvalg af byplakater fra Hørsholm og Rungsted.
Plakaterne indfanger på smukkeste vis nogle af byens kendte og mindre kendte steder – oftest set fra oven.
Læs mere om Peter eller se udvalget af plakater.
Oplev i nærheden
Hørsholm bymidte
Her er butikker med alt til en hyggelig shoppingtur med familien eller veninderne. Der er mere end 100 butikker at gå på opdagelse i. Hørsholm Gågade, Hørsholm Midtpunkt og kulturhuset Trommen er byens centrum.
Hørsholm Egns Museum
På vores lille hyggelige egnsmuseum kan du opleve en spændende udstilling om det forsvundne Hirschholm Slot, den kongelige affære og livet på slottet. Fortalt med nye vinkler og perspektiver.