Hirschholm – Gå på jagt efter slottet
Er det muligt at få et glimt af den storhed, som har sat Hørsholm på det danske landkort, og som har givet byen sit navn? Vi guider til, hvordan du kan gå på jagt efter slottet, som forsvandt – og derved få et glimt af fortidens storhed lige her i byen.
I 2021 var det 250 året for ‘den kongelige affære’ mellem Caroline Mathilde og Struensee og derved også 250 året for slottets storhedstid. Det blev fejret ‘Hirschholm Festival’, som er en tilbagevendende festival hvert år i september.
Vi har været på jagt efter slottet, der forsvandt, og guider dig rundt i byen hvor du kan se sporene efter Hirschholm Slot.
Skattekammer på Egns Museet
Du finder et sandt skattekammer af viden om slottet, krydret med malerier og effekter fra slottet på Hørsholm Egns Museum. Her er tegninger og en lille model af slottet, malerier af de mennesker, som især havde betydning for Hirschholm slot. Et spillebord, en lysestage og en kommode giver et smugkik til, hvor overdådigt slottet var indrettet. Dronning Sophie Magdalene og Christian den 6.’s monogrammer var hugget ud i sten og sad på slottets mure. De var nemlig slottets bygherrer.
Start jagten her og se stenen på museet. Og alt det andet. Museet har skiftende udstillinger, og Hirschholm slot er naturligvis omdrejningspunktet.
Skulpturstumper
Ved springvandet i Hørsholm Slotshaves sydlige ende står seks cementpiller med stumper fra slottets dekoration indmuret. Kan du se, hvad brudstykkerne forestiller, hvor har de mon siddet?
Da slottet blev revet ned, blev de mange figurer og dekorationer enten smidt væk eller solgt. Områdets borgere hentede sig også en souvenir fra slottet. Det var disse ’souvenirs’, byen indsamlede i 1913 og brugte til ’apotekerpillerne’. Byens apoteker Paul Scheel tog initiativ til projektet, deraf navnet.
Hvis træerne kunne tale
Gå en tur i Slotshaven rundt om Hørsholm kirke. Du fornemmer sikkert grundlinjerne fra barokhaven. Hvis de mere end 250 år gamle lindetræer kunne tale, ville de fortælle om alle gangstierne, buskene, træerne, blomsterne og fontænerne. Træerne har også oplevet den hirschholmske sommer, livet i haven, kærlighedsaffæren og kongens vanvidsanfald. Hvilke historier har de mon ikke været vidne til?
Lyden af Hirschholm slot
Når kirkeklokkerne på Hørsholm kirke ringer, så hører du faktisk lyden fra slottet. Kirkeklokkerne hang tidligere i det 40 meter høje porttårn til Hirschholm Slot. Den store klokke er fra 1724. Den lille klokke slår kvarter og timeslag.
Slottet som dukkehus
På Hørsholm Mølle finder du den mest fantastiske model af Hirschholm slot. Det er næsten som et kæmpe dukkehus, hvor man kan se igennem porte, døre og vinduer. Modellen er skabt af lokale håndværkere ud fra tegninger og beskrivelser af slottet i størrelse 1:50. Her mærker man det historiske vingesus og forstår virkelig slottets storhed. Tag børnene med!
Marmorkaminen
I rådhussalen på det gamle røde rådhus finder du en af de mange marmorkaminer fra Hirschholm slot. Den har været vidne til livet på slottet, siden til mange byrådsdebatter – og nu kaster den glans over de borgerlige vielser.
Mursten og fliser i byens huse (Har du en flise?)
Rundt om i byen går der mange fortællinger om, at fliserne i det ene hus og murstenene i et andet hus, stammer fra Hirschholm slot. Det er højst sandsynlig rigtigt, at byens daværende borgere har hentet byggemateriale fra slottet – både før og under nedrivningen. Genbrug er nemlig langt fra et nyt fænomen. Måske du eller din nabo kan bidrage til disse fortællinger?
Caroline Mathildestien
Caroline Mathilde red gerne til Frydenlund i Vedbæk, hvor der var et lille jagtslot. Da Struensee gerne ville besøge hende der, fik han kongen til at anlægge en sti fra Hirschholm slot ud til Frydenlund. Så han kunne ride direkte ud til hende.
Bønder og borgere, som måtte lægge jord til stien, måtte ikke bruge stien, så den var ikke så populær. Stien blev nedlagt efter Struensees fald, men den er næsten intakt – bortset fra der hvor den gik over markerne.