Mmm… lækker lokal honning
Vi kan rigtig godt lide tanken om, at vores varer ikke nødvendigvis behøver en lang rejse for at ende hjemme på køkkenbordet. Derfor elsker vi, når vi finder lokalproducerede varer, som både er bedre for miljøet, og som smager langt bedre. Et godt eksempel er honning. Det meste honning er produceret i lande som Rumænien, Spanien, Ungarn, Italien, Polen mf. Den har altså været på en lang rejse for at ende på din pandekage søndag morgen. Men faktisk kan du finde lokalproduceret honning flere steder i byen – og højst sansynligt har bierne været forbi din have for at hente nektar. Det gavner både humøret og miljøet!
Besøg skolebigården og bliv klogere på honning
Skal det være en oplevelsestur i sig selv at købe lokal honing, så skal I lægge jeres vej forbi Skolebigården i Rungsted Hegn. Skolebigården er stedet, hvor Hørsholm Biavlerforening underviser nye medlemmer om biavl og honningproduktion. Den er absolut et besøg værd, selvom der ikke er kursus eller anden aktivitet.
I kan starte udflugten med en dejlig gåtur rundt i Rungsted Hegn. Alternativt kan I parkere i den østlige ende af Søndre Jagtvej og starte turen i Skolebigården (se kort sidst i artiklen).
I Skolebigården er der 15 bistader, og hver stade huser mellem 10-50.000 honning-bier, der tilsammen producerer 270 kg honning om året. Bierne er aktive fra det tidlige forår og henover sommeren. Om vinteren bliver de inde i staderne, hvor de holder varmen ved at sidde i store klynger.
Honningbier flyver mellem 1-5 kilometer for at finde blomster og føde. Hvis du bor i nærheden af et af de steder, der sælger lokalproduceret honning, kan du være ret sikker på, at bierne har været forbi din have for at hente pollen og nektar til honningen.
I Skolebigården er der flere plakater og infokort, hvor I kan læse om bier og honningproduktion. Er der honning til salg, betaler du med mobilepay.
Mogens Snog fra Hørsholm & Omegns Biavlerforening i Skolebigården
Honningens gode egenskaber
For at honningen skal bevare sin naturlige antibakterielle egenskab, er det vigtig, at honningen ikke er opvarmet. Allerede ved 40 grader mister honningen vigtige enzymer, sukkerstofferne omdannes, og smagen forringes.
Desværre er meget af det honning, du kan købe opvarmet, da opvarmningen gør honningen lettere at arbejde med, når den skal fyldes på glas.
Det lokalproducerede honning er ikke opvarmet, og naturens enzymer, antioxidanter og smagsstoffer er bevarede.
Honning har altid været elsket og indsamlet af mennesker. Det ældste bevis på dette kan ses på et klippemaleri fra omkring 7000 f.Kr.. Det forstiller menneskets jagt på den vilde honning. Honning var det vigtigste sødemiddel helt frem til 1700-tallet og kunne bruges som både betaling af skat og handelsvare.
Selv i det moderne køkken kan honning ikke undværes som en fast del af spisekammeret. Uanset om det er for alle de gode egenskaber og anvendelsesmuligheder mod småskavanker, eller det er for den fantastiske smag i honningkager, dressinger og anden madlavning.
TIP
Er du nysgerrig på at få et bistade i haven og lave din egen honning? Så kan du kontakte Hørsholm Biavlerforening lige her…
Køb din honning lokalt
Vi er vant til, at der langs landevejene i Nordsjælland sælges honning af egen biavl. Derfor blev vi overrasket over at opdage, hvor mange steder man faktisk kan købe lokalproduceret honning i Hørsholm og Rungsted. Det er både hyggeligt og virkelig lækkert med al den lokale honning.
Nederst på siden finder du adresserne til den lokalproduceret og uopvarmet honning i Hørsholm og Rungsted.
Lokal honning fra Karen Blixens Rungstedlund
Bistade på Rungstedgaard
Honningbierne på vej i vinterhi – Rungsted Hegn
Fun facts fra rungstedgaard
Et glas med 450 g. honning kræver 1152 bier, der har fløjet 180.246 km, og besøgt 4,5 millioner blomster
5 hurtige om honning…
God mod sår og skrammer: Honning holder såret rent, hindrer bakterievækst og fremmer helingen.
God mod ondt i halsen: Den bakteriedræbende honning er god ved ondt i halsen. Det bedste er faktisk at spise en teskefuld direkte fra glasset.
God til maveonde: Den bakteriedræbende effekt er også god ved diarre og opkastninger, der skyldes bakterier.
God mod tømmermænd og dårlig ånde: Fruktosen i honning nedbryder de stoffer, der giver tømmermænd. Så spis lidt honning ’dagen derpå’. Og så dræber den bakterierne i munden.
Uundværlig i køkkenet: I et hvert køkken bør der være honning. Den bruges som smagsgiver i stedet for sukker. I dressinger, marinader, i bagværk, desserter mv. eller bare ovenpå noget godt brød.
Informationstavler i Skolebigården, Rungsted Hegn
adresser
Skolebigården
Rungsted Hegn
2960 Rungsted Kyst ( se kort )
Karen Blixen Museum
Rungstedgaard
Fotos: Therese Harris, Rungstedgaard