Verdens poesidag

Verdens poesidag

DATO

TIDSPUNKT

HVOR

ARRANGØR

PRIS

Verdens poesidag

Poesi er for alle!

Siden 1999 har UNESCO hvert år den 21. marts med markeringen af Verdens Poesidag sat spot på poesien. Hørsholm Bibliotek sætter i anledningen af mærkedagen fokus på lyrikken med tre appetitskabende arrangementer for både den garvede poesilæser og for den, som synes poesi er lidt fremmed.

Dagen vil byde på to poetiske portrætfilmvisninger om to af den moderne danske litteraturhistories mest markante digterskikkelser: Kirsten Thorup og Tove Ditlevsen. Foruden de to filmvisninger vil der om eftermiddagen være mulighed for at deltage i pop-op-læsekredsen: “Ind i lyrikken”, hvor vi sammen taler om og prøver at blive klogere på Lone Hørslevs forrygende sjove, vrede og vilde digtsamling ’Jeg ved ikke om den slags tanker er normale’.

Dagens Program:

Kl. 10.30: Første filmvisning: Hjemme i verden, 54 min, 2017, Lilletrommen

I 1967 debuterede Kirsten Thorup på Forlaget Gyldendal med samlingen ‘Indeni-Udenfor’. Siden er fulgt en lang række af både digt- og novellesamlinger samt romaner – senest er hun udkommet med romanen ‘Mørket bag dig’ (2023).

I portrætfilmen ‘Hjemme i verden’ fortæller forfatter Kirsten Thorup om sit liv og sin kunst. Da hun var barn og ung i provinsbyen Gelsted, var der intet, der tydede på, hun skulle blive forfatter. Men langsomt og ved tilfældets mellemkomst tog hendes liv retning, og hun trådte i karakter som dramatiker, lyriker og prosaist. Filmen præsenterer nedslag i romaner og teaterstykker gennem 50 år, og vi får ikke bare forfatterens egen historie, men hører også om de store forandringer i samfundet, som forfatterskabet både afspejler og kommenterer.

OBS: Der kræves ingen billet eller tilmelding til arrangementet – man dukker bare op. Først til mølle. Deltagelse er gratis. 

Kl. 11.45 Anden filmvisning: Tove i stykker, 37 min, 2020. Lilletrommen

I 1939 debuterede Tove Ditlevsen som 22-årig med digtsamlingen ‘Pigesind’. Læser man den i dag, er det slående hvor utrolig aktuel og moderne den stadig virker. Efter debuten fulgte en lang række af noveller, børnebøger, digtsamlinger, erindringer og romaner – samt brevkassesvar.

Filmen ‘Tove i stykker’ er Et mosaisk portræt fortalt af Tove Ditlevsen (1917-1976) selv gennem hendes digte, brevkassesvar og romaner. En lydcollage af interviews og digtoplæsninger væves sammen med animationer og tager fat i det skæringspunkt, der var mellem liv og litteratur for Tove Ditlevsen.

OBS: Der kræves ingen billet eller tilmelding til arrangementet – man dukker bare op. Først til mølle. Deltagelse er gratis.

Kl. 13.00- 14.00 Pop-op-læsekreds: Ind i lyrikken. Lokalet Caroline Mathilde

Digte kan være øjenåbnende, sjove og et fuldstændigt komprimeret mageløst spejl – men kan også for mange både øvede og nye læsere være en stor mundfuld, opleves som svært tilgængelige, uvedkommende eller måske endda højtravende. Denne eftermiddag går vi i flæsket på en af de sjoveste, vrede, mest rablende og forrygende samtidige danske digtsamlinger: Lone Hørslevs digtsamling fra 2009, ’Jeg ved ikke om den slags tanker er normale’. Dette vil ikke blive en indføring i lyrikkens verden via rytme, rim, litteraturhistorie og lignende, som man måske kender fra sin skoletid. Ved dette arrangement vil vi tale om, hvad vi får ud af bogen, hvad vi forstår og hvad vi ikke forstår – og hvad bogen får os til at reflektere over. Litteraturformidler Signe Thomsen vil styre slagets gang, og for at det hele kommer til at glide lidt lettere, vil der denne eftermiddag bliver serveret en lille forfriskning undervejs.

For at deltage i læsekredsen skal man sørge for at anskaffe sig og læse bogen, inden vi mødes – og man skal have sendt en mail med tilmelding til Signe Thomsen på mail: smt@horsholm.dk – vær opmærksom på, at der er begrænsede pladser. Det er gratis at deltage. 

Da der kun er 12 pladser til arrangementet, bedes man framelde sig i god tid via mail, hvis man alligevel ikke har mulighed for at deltage, så en anden evt. kan få pladsen.

Eventkalenderen på hørsholm-rungsted.dk er formidling af de events der er i byen. Vi forsøger at være opdateret, men påtager os ingen ansvar for evt. aflysninger og/eller ændringer i programmet. Derfor opfordrer vi altid til, at kontakte arrangørerne direkte ved behov for yderligere information. Du kommer til arrangørens side ved at klikke på knappen ‘læs mere / billetter’. 

LANGAUGE »