Det gamle Hørsholm

i samarbejde mellem Museum Nordsjælland og hørsholm-rungsted.dk
1960’erne og 1970’erne var virkelig nogle hårde år for ‘det gamle Hørsholm’. I disse årtier måtte mange historiske og charmerende bygninger lade livet til fordel for nye veje og opførsel af nye bygninger. 

Der findes dog forsat områder i byen hvor man kan fange stemningen og historien fra det gamle Hørsholm. Et af de steder er Gl. Hovedgade som betegnes som Hørsholms historiske centrum. Her kan man opleve historiens vingesus mellem de gamle købstadshuse fra 1700 og 1800-tallet. 

Gammel Hovedgade hed oprindeligt Storgade og var indtil 1978 vejen man ankom til Hørsholm på fra syd. 

Hørsholm Telefoncentral Hovedgaden 43
Hørsholm Telefoncentral år 1909
Telefondamerne Hørsholm Telefoncentral Hovedgaden 43
Telefonisterne i Telefoncentralen ca. 1919
No 43 vinbar Hovedgaden 43 Hørsholm
Gårdhaven bag No 43 vinbar i Hovedgaden 43 
Hovedgaden 43 har en lang historie inden for urmagerfaget, der strækker sig så langt tilbage som til 1850. Hr. Christensen åbnede i 1850 sin urmagerforretning på adressen. Den oprindelige forretning var beliggende i et tidligere hus på samme sted. I 1904 blev den nuværende bygning opført, og siden da har der været urmagerforretning på denne adresse i omkring 140 år, indtil cirka 1990.

Udover urmagerforretningen har der sideløbende været forskellige andre erhverv gennem årene. I forretningen til venstre for porten har der været viktualiehandel og slager. Der var også i mange år herrekonfektion, hvor man kunne blive ekviperet med stilfuldt herretøj til enhver lejlighed.

Modsat tidligere tider, må tiden gerne gå i stå når man i dag besøger bygningen på Hovedgaden 43. I forretningen til venstre ligger frisør Stender, og til højre byens første vinbar No. 43, der også har indrettet gården bag bygningen til en super hyggelig gårdhave, hvor man kan nyde sin vin på lune dage. 

Modsat tidligere tider, må tiden gerne gå i stå når man i dag besøger bygningen på Hovedgaden 43. I forretningen til venstre finder man Stender, en eksklusiv frisørsalon, og til højre byens første vinbar No. 43. No. 43 har også forvandlet gårdhaven bag bygningen til en charmerende oase, hvor man kan nyde sin vin på varme dage. Denne historiske bygning har en rig historie i urfremstillingen, der daterer sig tilbage til 1850. Gennem årene har den huset forskellige andre virksomheder, herunder et supermarked, en slagter og en herrefrisør. I dag tilbyder den en unik oplevelse, hvor du kan slippe væk fra den hektiske hverdag og fordybe dig i nuets glæder. Besøg Hørsholm & Rungsted og opdag en ægte perle, der forener tradition med moderne komfort.
Hørsholm & Rungsted https://horsholm-rungsted.dk/det-gamle-horsholm/
Æblemost fra Usserød Bryggeri
Æblemost fra Usserød Bryggeri
Usserød Bryggeri omkring 1920
Usserød Bryggeri omkring 1920
Usserød Bryggeri banan squash
Banan Squash fra Usserød Bryggeri
Den daværende ejer af bryggeriet, Julius Wilhelm Wilken, ønskede dog ikke at omlægge produktionen til de stærkere øl varianter. I stedet startede han produktion af mineralvand/sodavand. Ud over de mere almindelige varianter som citronvand og appelsinsquash udkom Usserød Bryggeri også med nogle langt mere spændende varianter som Usserød Abricos, Messina Squash og ‘den mousserende sundhedsdrik’ Banan Squash.  

Fra 1939 begyndte man at producere æblemost på lokalt dyrkede æbler. Det blev en stor succes. Bryggeriet blev centrum for en lokal tradition, hvor man kunne aflevere sine egne æbler og få lavet most af dem mod betaling. På den måde blev Usserød Bryggeri en del af det ‘at være fra Usserød’.

På bryggeriets æblemost- og apollinarisetiketter var der illustrationer af det gamle Hirschholm Slot. 

Bryggeriet lukkede i 1993, men bryggeriets bygninger, der har stor værdi for Hørsholms industrielle kulturarv, eksisterer heldigvis stadig. 

Øl-brygning

Der er  fire overordnede delprocesser i traditionel ølbrygning, som er maltning, mæskning, kogning med humle og gæring. Råmaterialet til øl er som nævnt forskellige kornsorter som byg, hvede, rug, havre m. fl. Når man snakker om malt, er det en betegnelse for spiret korn, som er tørret.

LANGAUGE »